• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posledice poplava: Recesija, inflacija...?

Izvor Tanjug

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković kaže da je i bez poplava bilo neizvesno da li će Srbija imati rast BDP-a, a da je sada, sa poplavama, izvesno da će Srbija skliznuti ispod nule, u recesiju.

"Koliko je to - da li jedan ili 1,5 odsto, ili više - ostaje da se vidi, jer bi svako preciziranje bilo nagađanje u ovom trenutku", rekao je on na prezentaciji poslednjeg broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

Vučković je posebno skrenuo pažnju da bi deficit, i bez efekata poplava, bio veći od osam odsto.

"Zato mora da se reaguje. Ukoliko mere vlade budu oštre, a najavljeno je smanjenje plata, onda efekti do kraja godine mogu biti zadovoljavajući", rekao je Vučković.

On je dodao i da je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati kolike bi uštede u budžetu trebalo da se ostvare, ali da su uštede sigurno oko jednog procentnog poena, ili 400 miliona evra, o čemu se i do sada govorilo.

Autor MAT-a Miladin Kovačević izjavio je da bi u ovoj godini pad BDP-a mogao biti i 1,5 odsto u odnosu na proteklu godinu.

"Najvažnije oblasti koje će uticati na negativnu stopu kretanja BDP-a od minus 1,5 odsto uslovljene su najviše padom u poljoprivrednoj proizvodnji i industriji, posebno energetici", naveo je on.

Kovačević je precizirao da je potencijalni pad poljoprivredne proizvodnje ocenjen u intervalu od 10 do 18 odsto u odnosu na poršlu godinu, a da bi u industriji taj pad mogao da iznosi oko tri odsto.

Kovačević je ocenio kao zabrinjavajuća budžetska kretanja u prva četiri meseca 2014.godine.

"Deficit u prva četiri meseca je 91,7 milijardi dinara što je polovina projektovanog republičkog deficita za 2014.godinu", rekao je on.

Usvojene izmene Zakona o porezima i doprinosima Kovačević je ocenio kao dobru meru jer će podstaći poslodavce da zaposlene koji su bili u sivoj zoni i formalno prijave, ali da ta mera neće značajnije podići zaposlenost.

Autor časopisa MAT Gordana Vukotić Cotič smatra da treba očekivati rast međugodišnje inflacije, jer će cene osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda poskupeti kao posledica poplava.

"Zbog poplava će se povećati i cene neprerađenog voća, povrća, cene žive stoke će, takođe, porasti, jer će kukuruz poskupeti", rekla je ona na predstavljanju novog broja MAT-a.

Cotič je navela da će poplave imati posledice i na cene prehrambenih proizvoda, ali i istakla da u ovom trenutku ne može da precizira za koliko će porasti inflacija.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lopovska drzava

Ove poplave su jad vec jadnog naroda ali slad ovih kvazi drzavnika koji su od Boga (ili djavola) dobili idealnu priliku kako da peglaju svoje nekompentencije. Jos imaju hrabrosti da pominju inflaciju (!!!) pored silnih kontribucija koje se mere milijardama?? Avetna drzavo, treba svi da se podavimo, pa onda lepo ispocetka!

maki

Al ce zato oni lepo da napune svoje dzepove na konto ovih poplava,a narodu koji je stradao sta ostane. Mi ostali kako nam bude al bolje skoro nece,snalazi se ko kako ume.

ŽIVIMO BOLJE

Pa zar se ne vidi da je bolje.

special image