• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šteta od poplava u agaru 500 miliona evra

Izvor Tanjug

Direktna šteta u agraru procenjena je na 500 miliona evra, a stručnjaci su se danas složili da je neophodno što pre presejati poplavljene površine na kojima je to moguće i obezbediti dovoljne količine hrane za preživelu stoku.

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu Nenad Budimović rekao je da su poplave pogodile sektor koji je vodeći u privredi Srbije.

"Nacionalna asocijacija privrede je na vreme reagovala i uz saradnju privrednika pokušala da pronađe rešenje za teškoće koje su nas snašle od elementarnih nepogoda", rekao je Budimović na konferenciji "Srpska poljoprivreda nakon poplava" u organizaciji udruženja "Agropres".

Prema njegovim recima, ulažu se napori kako bi se obavila setva na površinama gde se povukla voda, ali su u toku i pripreme kako bi se obavila i jesenja setva.

Sad je cilj da se obavi setva na površinama gde do jeseni mogu stići usevi, kao i da se nabavi dovoljno hrane za životinje, kazao je Budimović.

Prvi rezultati analiza poplavljenog zemljišta su ohrabrujući, a prema trenutno raspoloživim podacima, presejavanje će biti moguće na 15.000 do 16.000 hektara, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević.

Ti podaci nisu konačni, a u ovom trenutku je prioritet da se što pre obezbedi potrebno seme i ostali repromaterijal za do sada evidentirane površine kako bi poljoprivrednici mogli da obnove proizvodnju u agrotehničkim rokovima, odnosno do 1. jula, kazao je Radošević novinarima u Privrednoj komori Srbije.

On je pozvao i sve donatore da pomognu ugroženim poljoprivrednicima tako što će obezbediti semena pre svega ranih hibrida kukuruza i soje.

Radošević je ukazao da su do sada spremne količine za obnavljanje proizvodnje na 11.000 hektara kukuruza i 2.270 hektara soje, svo seme je "non GMO" i očekuje se da će njegova distribucija početi u narednim danima.

Poplava je uništila 6.233 pčelinje zajednice, a ukupna šteta u pčelarstvu do sada je veća od 25 miliona evra, izjavio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.

Reč je o preliminarnim podacima, a članovi SPOS, kojih ima 9.000, imaju rok da do 20. juna prijave zvanične podatke na osnovu zapisnika o šteti pribavljenim u svojim opštinama, rekao je Živadinović novinarima u Privrednoj komori Srbije.

"Ciklon 'Tamara' nije zahvatio samo poplavljena područja, nego čitavu Srbiju i mi smo u velikom problemu jer je ove godine bagremova paša u potpunosti izostala, ne samo da nemamo bagremovog meda, već praktično pčelinja društva nemaju dovoljno hrane ni za sebe", ukazao je Živadinović.

On je precizirao da šteta zbog uništenih pčelinjih društava usred bagremove paše iznosi 1,2 miliona evra, a zbog izostanka bagremove paše samo na osnovu velikoprodajne cene gubici su veći od 20 miliona evra.

Dragan Filipović, zamenik generalnog direktora "Delta Đenerali osiguranja", ukazao je da se u poljoprivredi Srbije osigurava samo osam odsto useva, a od poplava samo dva odsto.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image