• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija upozorena zbog Južnog toka?

Izvor mondo.rs

Evropska komisija upozorila Srbiju da se, kada je reč o gradnji energetske infrastrukture, mora ponašati kao članica Evropske unije, objavila je Al Džazira.

Gradnja gasovoda Južni tok na području zemalja Evropske unije do daljnjeg je zaustavljena. Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo ostaje pri tome da se evropski zakoni moraju poštovati.

Ista pravila vrede i za Srbiju, koja je zemlja kandidat za članstvo u Uniji. Srbija je upozorena da će se, kada je reč o gradnji energetske infrastrukture, od 1. januara iduće godine prema njoj postupati kao da je članica EU-a, navodi Al Džazira Balkan

Radove na Južnom toku nadgledaće Evropska komisija. Primer oštre politike Brisel je već pokazao u slučaju Bugarske.

"Upravo smo pokrenuli prekršajni postupak protiv Bugarske, što pokazuje da mislimo ozbiljno. Ostali prekršajni postupci u vezi s drugim zemljama uslediće ako neke od prepreka našem unutrašnjem tržištu ne budu otklonjene", kaže Barozo.

Evropska komisija od Srbije očekuje da počne s usklađivanjem zakonodavstva i da poštuje obaveze kao članica Energetske zajednice.

Istovremeno, iz ruskog Gazproma je Ministarstvu energetike Srbije potvrđeno da bi gradnja Južnog toka u Srbiji mogla početi već idućeg meseca.

"Azerbejdžan i Velika Britanija su se dogovorili da grade gasovod koji se zove TAP, od Azerbejdžana do Italije. Za njega ne važi energetski paket, a važi za Južni tok. Ti dvostruki standardi su toliko postali licemerni i smešni da jednostavno ne vredi o tome razgovarati. Taj ko kaže da to treba raditi, ispada smešan", kaže Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije.

Ipak, Srbija će, kako je saopšeno iz resornog ministarstva, čekati dogovor Brisela i Moskve. Do tada će poštovati dogovor s Gaspromom, navodi Al Džazira Balkan.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikan

Naravno Lazo da je eu pogubna kao sto je bio i komunizam za nas, pa im zato i odg. da na vlasti budu deca komunista poput Tadica, Dacica, Vucica i njima slicnim...

Lazar

EU je gora od komunista! Najgori diktatori! Okrenimo se sebi i Rusiji! Gledajmo svoj interes! Ne kazem da je Rusija bajna zemlja, ali je postenija. Ne obecava sarene laze, a onda ti uvali od pozadi i opljacka te.

Rodoljub

Zar je moguce da Srbija zeli da udje u ovakvu diktatorsku EU. Oni nama manipulisu vec godinama, a sada otvoreno prete i ucenjuju da se odreknemo svog interesa. EU se opredelila za interes SAD , a ne za interes evropskih drzava i jos postavlja uslove i ucenjuje . U takvoj politici nema ni "D" od demokratije o kojoj stalno pricaju. Njihova demokratija je prevara .

special image