• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o platama na jesen

Izvor Tanjug

Zakon o platama, koji će regulisati primanja za sve u javnom sektoru, biće usvojen na jesen, najavila je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Kori Udovički.

Udovički je za "Blic" rekla da je potrebno da se sistematično regulišu sve zarade u javnom sektoru, "da u krajnjoj instanci, na logičan način, država s jedne strane može da konkuriše, a da, s druge strane, u odnosu na tržište, ne nagradi previše kvalitetne ljude".

"Moramo da poredimo ista zanimanja u različitim delovima javnog sektora, kako u okviru istog zanimanja da vrednujemo zaradu zbog raznih faktora", rekla je Udovički i dodala da to ne može odjednom da se uradi za sve zaposlene u javnom sektoru.

Nadzor nad primenom platnih razreda vršiće direktno Ministarstvo i državni revizor, a loše iskustvo u primeni sadašnjih platnih razreda u državnoj upravi Udovički objašnjava činjenicom "da se tolerisalo izigravanje", piše "Blic".

"Ne može se preko noći uvesti red, ali kada jednom znamo da smo napravili sistem s kriterijumima, njega ćemo uvesti fazno, ali tamo gde se uvodi važiće za sve bez izuzetaka", naglasila je Udovički.

Ona je dodala i da je sistem nadzora stvar političke volje koja nije dovoljna, kao i da mora da postoji spremnost da se ulože finansijska sredstva u nadzor, jer nema dovoljno inspektora, niti su popunjena sva sistematizovana mesta.

Udovički je rekla i da poređenje čak i istih poslova, različitih iskustava, različitih sposobnosti u različitim mestima i u različitim uslovima ne treba isto da se tretiraju.

Ona je dodala da će se u pripremi platnih razreda prvo obraditi najjednostavnija zanimanja, pa zatim različite oblasti - zdravstvo, obrazovanje...

"Da nam se ne dogodi da pod zanimanjem vozač plata bude jedna, a kad se formuliše kao upravljač motornim vozilom druga", zaključila je Udovički za "Blic".

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čačak

Pa zar još neko ovde prima platu,primaju oni koji i žele da o njoj raspravljaju!

special image