• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Austrijski privrednici zainteresovani za Srbiju

Izvor Tanjug

Austrijski privrednici potvrdili su na biznis forumu u Beču, održanom u okviru posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Austriji, izuzetnu zainteresovanost za investiranje u Srbiju, na čijem trzistu su već snazno prisutni.

Regionalni direktor u Privrednoj komori Austrije zadužen za jugoistočnu Evropu Ginter Suher podseća za Tanjug da je Srbija jedan od najvažnijih privrednih partnera Austrije, što ilustruje podatkom da obim spoljno-trgovinske razmene dve zemlje dostiže više od 830 miliona evra, od čega 500 miliona "ide" na izvoz Austrije u Srbiju.

"Još impresivniji su podaci vezani za investicije austrijskih firmi u Srbiju. Austrija je najveći investitor u Srbiji. Austrijske firme investirale su ukupno oko tri milijarde evra i prisutno je 450 preduzeća iz Austrije sa svojim predstavništvima u Srbiji", kazao je Suher.

On je dodao da Privredna komora Austrije uočava da kod austrijskih firmi vlada veliko interesovanje za investiranjem u Srbiju, te izrazio nadu da će skorije približavanje Srbije EU dati dodatni impuls za nova angažovanja austrijskih preduzeća.

Suher kao oblasti interesantne za investicije iz Austrije u Srbiji navodi pre svega energetski sektor, saobraćajnu infrastrukturu, ekologiju, kao i metalsku i tekstilnu industriju, ali i inovativni sektor.

Član upravnog odbora Erste banke Gernot Mitendorfer takođe potvrđuje, u izjavi Tanjugu, da je Srbija veoma interesantno tržište za austrijska preduzeća.

On Srbija vidi kao centralnu zemlju na Balkanu, sa velikom budućnošću, uz uverenje da će dalje približavanje Srbije EU dodatno pojačati interesovanje austrijskih privrednika.
Mitendorfer je ocenio da su napori vlade da sprovede reforme pozitivni i da događaji u Srbiji idu u dorbom pravcu.

Johan Marihart, predsedavajući Upravnog odbora koncerna Agrana kaže da je njegova kompanija zaniteresovana za investicije u oblasti kojom se bavi, a to je proizvodnja šećera i skroba, dodajući da je Srbija veoma konkurentni proizvođač potrebnih sirovina, kao što su kukuruz i šećerna repa.

Prema njegovim rečima, dalje približavanje Srbije EU je za austrijske privrednike veoma važno zbog plasiranja proizvoda na evropsko tržište.

Predsednik Senata privrede Austrije Erhard Busek je istakao da je i ta ustanova uočila veliko interesovanje poslovne zajednice u Austriji za investicije u Srbiju, a predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije Ivan Gros preneo je da su Austrijanci veoma zainteresovani za ulaganja u poljoprivredu.

Gros je, u izjavi Tanjugu, istakao da je veoma ohrabrujuće što je premijer Vučić u razgovoru sa predstavnicima Udruženja industrijalaca Austrije čuo da su oni zainteresovani za saradnju, jer se radi o najznačajnijoj privrednoj organizaciji u ovoj zemlji.

"Mislim da je premijer dobro odabrao da poseti Austriju i Beč. Politički odnosi između dve zemlje su tradicionalno dobri, a privredni mogu još dodatno da se unaprede", objasnio je on.
Prema njegovim rečima, Austrijanci su zainteresovani posebno za sektor poljoprivrede, prehrambene industrije, ulaganje u infrastrukturu.

Oni, kako je naglasio, ne žele da investiraju samo zbog tržišta Srbije, već i zbog mogućnosti izvoza pre svega na evropsko i svetsko tržište.

"To je i strateški interes Srbije", poručio je Gros.

Suher još ističe da austrijske privrednike raduje što je premijer Vučić, kao destinaciju, za svoju, gotovo prvu, posetu inostranstvu izabrao Beč.

"To je važno ne samo kao signal privredi, već i javnosti, da se vidi koliko je Srbija prijateljski povezana sa Austrijom", podvukao je Suher.

On je izrazio uverenje da će nova vlada veoma brzo preduzeti reforme, posebno u oblastima u kojima ih do sada nije bilo, te istakao da će time sigurno uslediti poboljšanja za austrijska preduzeća na terenu.
U Srbiji posluje nekoliko velikih austrijskih banaka, koje već godinama uspešno rade i omogućavaju austrijskim kompanijama da se što bolje snađu u Srbiji.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image