• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremni da pošaljemo struju Kosovu

Izvor Tanjug

Elektromreža Srbije oslobodila prenosne kapacitete koji idu prema Kosovu, kako bi KEK mogao da uveze neophodne količine struje, radi podmirenja potreba tamošnjeg tržišta.

Situacija u Termoelektrani "Kosovo A" u Obiliću, gde je danas došlo do eksplozije u kojoj su četiri osobe poginule, još uvek je prilično alarmantna, oko termoelektrane je sve blokirano zbog straha od dodatnih eksplozija, rekao je ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić i dodao da je EPS uspostavio tehnički kontakt sa predstavnicima te elektrane.

Antić je Tanjugu rekao EPS već 15 godina ne upravlja tom elekranom, već da je ona u nadležnosti Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK).

"Na žalost ne možemo da utičemo na situaciju, ali smo spremni da pomognemo", rekao je Antić i dodao da u njegovom resoru s pažnjom prate situaciju, jer se sve dešava u Kosovu polju, pored Prištine.

Ministar je naveo da je Elektromreža Srbije (EMS) oslobodila prenosne kapacitete koji idu prema Kosovu i Methoji, kako bi, kako je rekao, KEK mogao da uveze neophodne količine struje, radi podmirenja potreba tamošnjeg tržišta.

Obezbeđuje se prolaz za oko 250 megavata električne energije, koje je KEK kupio iz Crne Gore, rekao je Antić.

"Trenutno nemamo bližih saznanja o broju žrtava, osim onih informacija koje je saopštila tamošnja policija i mediji", kazao je Antić i dodao da je, prema informacijama, kojima raspolaže, u toj termoelektrani došlo do eksplozije gasa u pogonu elektrolize.

Antić je istakao da termoelektrana trenutno ne radi, a da su u vreme eksplozije radila dva generatora, kao i da još ne postoji precizinija procena stepena oštećenja elektrane i obima štete.

Upitan kako će se rešiti pitanje energetske imovine koju Srbija ima na Kosovu i Metohiji, a kojom nije u mogućnosti da upravlja od otcepljenja te pokrajine, Antić je rekao da je sada teško reći u kom pravcu će to ići, ali će bez dileme, ta pitanja biti rešavana u okviru Brisleskog sporazuma i dodao da očekuje da će se u narednom periodu o tome razgovarati.

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Coa

Bugi Ivanov ne lupaj

backo

sram da vas bude

Bugi lvanov

@backo Backo,humanost nije politika,to je etika,koju smo primali u skorašnjih poplava,da li ste osetili nezmam,ali da vam je humanost strano telo vidim.

special image