• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki deseti pušač u Srbiji puši hrvatske cigarete

Izvor mondo.rs

Svaki deseti pušač u Srbiji puši cigarete koje proizvodi hrvatska Tvornica duhana Rovinj, a samo tokom prošle godine ta fabrika je u našoj zemlji prodala 1,3 milijarde komada cigareta.

Na godišnjoj konferenciji za novinare TDR u Beogradu predstavnici te kompanije rekli su da su ponosni na rezultate koje postižu u Srbiji i pored brojnih problema koji  prate proizvođače cigareta.

Predsednik Uprave TDR Mato Zadro naglasio je da je poresko opterećenje cigareta u Srbiji za samo tri godine poraslo gotovo 150 odsto, kao i da se očekuje njegov dalji rast.

Zbog tog drastičnog povećanja i privredne krize tržište cigareta je prošle godine palo za više od 17 odsto, a trend pada nastavlja se i ove godine, rekao je Zadro.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da taj trend pada ima manje veze sa odlukom građana Srbije da žive zdravije i odreknu se cigareta.

Zadro kaže da se toliki pad beleži pre svega zbog nelegalnog tržišta rezanog duvana, onog "za motanje".

U Srbiji se beleži stalni porast upotrebe te vrste duvana, pa je, recimo 2012. godine samo 0,5 odsto pušača konzumiralo tu vrstu cigareta, a ove godine ih je čak 8, 4 odsto.

"Uprkos krizi i sve nepovoljnijim tržišnim uslovima, TDR je zadovoljan rezultatima ostvarenim na srpskom tržištu u 2013. godini, a trend rasta nastavljen je i u 2014. Svaki deseti potrošač u Srbiji potrošač je TDR-a. Zahvaljujući prepoznatljivosti i snazi naših brendova, povećali smo tržišni udeo i nastavili širenje poslovanja", rekao je Zadro.

Član uprave TDR zadužen za marekting David Flam rekao je da je da rastu broja pušača u Srbiji koji se opredeljuju za proizvode te kompanije doprinelo i to što se od početka godine prodaju novi proizvodi.

Tako su na srpskom tržištu sada i novi Ronhill Wave, redizajnirani Walter Wolf, kao i brend York big pack (prvo pakovanje od 24 cigarete na srpskom tržištu). Tu su i cigarete marke MC, koje u poslednje vreme beleže veliki uspeh na srpskom tržištu, a pripadaju klasi jeftinijih.

TDR je, zbog trenda povećanja onih koji se odlučuju za rezani duvan, odlučio da na naše tržište izbaci i dve vrste rezanog duvana marke York.

Zadro je još rekao da TDR u budžet Srbije uplaćuje godišnje oko 53 miliona evra.

On je na početku konferencije izrazio saučešće zbog tragičnih poplava koje su zadesile Srbiju i naglasio da je TDR uputio pomoć u sva ugrožena područja u regionu.

Zadro je naglasio da ta fabrika očekuje bolje uslove poslovanja u Srbiji kada počne da se primenjuje sporazum potpisan sa Evropskom komisijom koja reguliše uvoz cigareta iz zemalja EU.

Hrvatski proizvođač je naime, kada ta zemlja izašla iz CEFTA sporazuma, ulaskom zemlje u EU, prinuđen da plaća stopu poreza od 57 odsto pri izvozu.

TDR je inače, otvorio fabriku i u Iranu, koji ima ogromno tržište sa potrošnjom od 55 milijardi cigareta godišnje, a ulaskom Hrvatske u EU pojednostavljena im je procedura za izvoz u zemlje članice.

Tako su sada Nemačka, Češka i Španija zemlje u kojima već uspešno posluju, a planiraju i širenje na druge zemlje EU.

(D.P.)

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zzz!!!

Pusimo mi njima vec dugo vremena,mozda se jednog dana opametimo!

Milan Sd

A te varijante cigarete stizu iz Hrvatske da je nesto je bitno...??Ljudi otrov je otrov odakle god dosao..Sta placamo vise??Ima razlicitih vrsta cigareta pogledajte odale stizu pa odlucite,ali otrov je otrov..

homer

Njihove treba uzimati isto koliko i oni nase.e braco sto ne razmisljate!

special image