• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiji ograničen izvoz mesa u Rusiju

Izvor Tanjug

Srbiji je od 5. juna ograničen izvoz svinjskog mesa u zemlje Cerinskog saveza - Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, izjavio je danas Tanjugu direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski

"Može se izvoziti sirovo meso sa kostima, polutke i četvrti mesa," naveo je Bugarski, u pauzi skupstinskog odbora za poljoprivredu.

On je objasnio da je Carinski savez, zbog pojave afričke kuge svinja u Litvaniji i Poljskoj prethodno zabranio uvoz mesa iz Evropske unije, a zbog toga je uradio i pregled našeg veterinarskog sistema i proizvođača i prerađivača mesa, koji imaju odobrenje za izvoz u Rusiju i zemlje Carinskog saveza.

"Naši proizvođači ih nisu ubedili, odnosno dokazi koje su naši proizvođači pružili ruskoj strani, nisu bili dovoljno čvrsti," napomenuo je Bugarski i istakao da te zemelje žele da uvoze meso od nas naročito zbog toga što, kako je naveo, "njihovo tržište sada vapi za svinjskim mesom," ali oni su tog stava da ne žele ništa gde se može posumnjati da ima problema sa mesom kao što je slučaj u zemljama EU.

Bugarski je precizirao da je Srbija u zemje Carinkog saveza za prava tri meseca ove godine izvezla mesa više nego cele prošle godine i njima je to, kako je rekao, probudilo sumnju da se "tu eventualno nije pojavilo prepakivanje", jer je pre nekoliko godina postojala slična afera sa šećerom.

Bugarski, koji je o ovom problemu govorio i na sednici skupštinskog odbora za poljoprivredu, ukazao je da proizvođači zbog ograničenog izvoza mesa mnogo gube, jer postoje oni čija je proizvodnja zasnovana na izvozu u Rusiju, istakavši da bi se to lako moglo rešiti.

Veternarska služba je dokazala da sistem kod nas funkcioniše, međutim postoji sumnja u same proizvođače i taj niz zamerki, koje su oni dali, se može brzo otkloniti, kazao je Bugarski i dodao da većina problema potiče otuda što smo se mi više usklađivali sa evropskim propisima, nego sa ruskim.

Bugarski je rekao i da proizvođači moraju da steknu poverenje, a ono će se, kako je istakao, teško steći ako prioizvođači i dalje u velikoj meri uvoze sirovine za preradu iz Evropske unije.

Upitan da li će se uskoro vršiti nova kontrola,on je rekao da je o tome još rano govoriti i da smo u intezivnim razgovorima sa ruskom stranom o tome koja je glavna u Carinskom savezu.

Predsednik skupštinskog odbora za poljoprivredu Marijan Rističević rekao je da će ovim povodom biti održana posebna sednica tog odbora.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Coa Driver 25

Doćiće nam Eu glave

Mali Baja

Pametni ljudi, nisu kao mi sto iz zemalja eu uvozimo ono sto oni bacaju psima i jos nam to debelo naplate.

rade

Braća Rusi...

special image