• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaje se Štofara u Paraćinu

Izvor Beta

Javno nadmetanje za prodaju imovine fabrike tekstila Štofare u Paraćinu zakazano je za 10. jul, potvrdio je danas stečajni upravnik Saša Jovanović.

Procenjena vrednost Štofare, koja se prodaje u celini je više od 289 miliona dinara, a početna cena na javnom nadmetanju je oko 145 miliona dinara. Depozit je oko 58 miliona dinara.

Stečajni upravnik je novinarima rekao da ima zainteresovanih kupaca i da će, ukoliko prodaja uspe, od dobijenog novca biti isplaćen prvi krug poverilaca, što znači 12 garantovanih ličnih dohodaka i doprinosi Fondu penzijskog osiguranja za 24 meseca.

Na prodaju su ponuđeni objekti koji se prostiru na oko deset hektara zemljišta i oprema-tekstilne mašine vrednosti oko 121 milion dinara.

Nedavna poplava u Paraćinu nije oštetila mašine i opremu. U pojedinim halama voda je bila od deset do 70 centimetara i uglavnom su bile poplavljene stare mašine dok nove nisu.

Jovanović kaže da postupak carinjenja nije potpuno završen i nedostaje još desetak rešenja carine.

"Nadam se da ćemo to završiti do 10. jula. U prodajnoj dokumentaciji je naglašeno da će kupci biti obavešteni o tome", rekao je Jovanović.

Kako je ranije rečeno, poverioci potražuju 343 miliona dinara, a od toga je obezbeđeno 133 miliona. Najveći deo imovine fabrike, kao što su zgrade je pod hipotekom banaka.

"Uspeli smo da završimo povraćaj oduzete opreme koja je bila pod carinskim nadzorom i postali vlasnici mašina. Udeo opreme, koji nije pod hipotekom će biti dovoljan, ako se bude postigla ova cena, za namirenje prvog isplatnog reda, to je oko 33 miliona dinara, odnosno zarade radnika i doprinosi", istakao je Jovanović.

Jovanović je kazao da su bili potencijalni kupci, od kojih je neke uglavnom interesovala oprema. Vođeni su razgovori sa zainteresovanima iz Turske, Slovenije, Hrvatske i Nemačke.

Deo nekadašnjeg giganta Industrije tekstila "Branko Krsmanović", koja je svojevremeno zapošljavala 2.000 do 3.000 radnika, kupila je italijanska firma "Dale karbonare", koja ju je zatim prodala poljskoj firmi "Tepisat".

Štofara je sa proizvodnjom prestala 2009. godine.

U stečaj je otišla oktobra 2011. godine na zahtev velikog broja poverilaca, lokalne samouprave i oko 180 radnika koji su tužili fabriku za neisplaćene lične dohotke i imaju pravosnažna rešenja.

Bankrotstvo je proglašeno marta 2012. godine.

Paraćinska Štofara, koja je bila jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u zemlji, počela je proizvodnju 1904. godine pod imenom Fabrika vunenih tkanina "Vlada Teokarević i kompanija".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image