• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusima dostavljeni dokazi, meso bez crva

Izvor MONDO/Agencije

Srpska veterinarska inspekcija danas je dostavila dokaze ruskoj strani koji praktično demantuju tvrdnje da su u jednoj klanici koja izvozi svinjsko meso na to tržište pronađeni crvi.

To je danas izjavila načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.

Čelebićanin, koja je član srpske delegacije koju u Moskvi predvodi potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, objašnjava da je u razgovoru s ruskom stranom razjašnjen problem navodno crvljivog mesa namenjenog ruskom tržištu, o čemu su ovih dana pisali pojedini beogradski mediji.

Ona je objasnila da "crvi nisu pronađeni u mesu, već u otpadu od iznutrica koji se nalazilo u kontejneru spremnom za transport ka kafileriji".

Ljajić je ranije rekao Tanjugu da su predstavnici srpske i ruske vlade dogovorili danas u Moskvi konkretne mere za prevazilaženje problema u izvozu svinjskog mesa iz Srbije, istakavši da očekuje skoro rešenje tog problema.

"Na putu smo da ovaj problem rešimo i da se ovakve situacije više ne ponavljaju", rekao je Ljajić rekavši da je ruska strana bila potpuno zadovoljna objašnjenjima srpske delegacije.
Čelebićanin je napomenula da je na sastanku s ruskom stranom bilo reči i o neadekvatno upakovanoj pošiljci industrije mesa "Đurđević" i sertifikatu koji ga je pratio.

"Đurđeviću je zabranjen izvoz na tržište carinskog saveza Rusije, Belorusije i Kazahstana, i na ostala tržišta, dogod traje istraga", navela je Čelebićanin u telefonskoj izjavi Tanjugu.
Istakla je da istragu treba završiti do kraja jer se radi o sumnji da se meso iz EU u Srbiji prepakuje, a potom izvozi u Rusiju.

Tu sumnju je, kako je navela, izazvao povećan izvoz svinjskog mesa iz Srbije, kao i to što je kartonska kutija sa oznakama EU u pošiljci proizvođača "Đurđević" bila na paleti ispod zamrznutih blokova robe.

Ministar poljoprivrede Rusije Nikolaj Fjodorov izjavio je danas u Moskvi, na početku razgovora sa srpskim ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, da je Moskva spremna da izađe u susret u rešavanju problema oko izvozu mesa iz Srbije u Rusiju.

Fjodorov je naveo da je prema podacima tog ministarstva "u poslednje vreme (u Rusiju) stizalo meso iz trećih zemalja, Hrvatske, Španije, Mađarske, sa oznakama Srbije", dodajući da se to kosi s međunarodnim pravilima.

Naveo je i da je bilo slučajeva da je umesto deklarisane dimljene slanine pronađeno "nešto sasvim drugo".

Povezane vesti

Ruski ministar je dodao da je trgovinska saradnja Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede u prethodnoj godini bila "pozitivna", i da je iznosila 270 miliona dolara.

Rusija je u Srbiju izvezla robu u vrednosti 57 miliona dolara, uglavnom cigarete i duvan i nešto jestivog ulja, a Srbija je Rusiju izvozila meso, voće i povrće.

"Srbija je naš blizak prijatelj i partner", rekao je Fjodorov.

On je naveo da je Ministarstvo poljoprivrede, zajedno sa veterinarsko-sanitarskom inspekcijom Rusije, predlagalo da u Srbiji održi seminar o sanitarnim propisima u Rusiji i Carinskoj uniji Rusije, Belorusije i Kazahstana, ali da Beograd do sada nije zvanično odgovorio.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

laž

srbijo jadna ostala kad svoj narod truješ potpuno zaslužujemo da nas ceo svet ignoriše.ministre ne smeš reći narodu istinu a ona je da ne zna šta jede iz mesare!!!

special image