• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici: Putevi katastrofalni, hitna obnova

Izvor Beta

Poslanici Skupštine Srbije složili su danas da su putevi u Srbiji u lošem stanju i da je neophoda obnova putne mreže da bi se povećali bezbednost u saobraćaju i ekonomski razvoj.

Tokom rasprave o potvrđivanju tri kredita od ukupno 273,8 miliona evra za rehabiltaciju puteva u Srbiji poslanici vladajuće koalicije su podržali usvajanje tog zakonskog predloga, dok su iz opozicije izrazli sumnju u efikasnost korišćenja kredita i realizacije projekata.

Poslanik opozicione Nove demokratske stranke (NDS) Janko Veselinović rekao je da ta stranka neće kočiti realizaciju ugovora o kreditima, ali je postavio pitanje kompetntnosti Puteva Srbije koji će biti
nosilac posla, i menadžmenta tog javnog preduzeća koje vodi Zoran Drobnjak.

Veselinović je upitao da li nadzor nad tim projektima treba ponuditi čoveku pod čijom nadležnošću su projekti kasnili.

 Ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će za kontrolu rehabilitacije putne mreže biti formiran poseban Nadzorni odbor u kojem će biti predstavnici Ministarstava saobraćaja i državne uprave, predstavnci lokalnih samouprava i kreditora.

Ona je rekla i da je finansiranje održavanja putne mreže jedno od najvažnijih pitanja i da će u toku ove godine biti pronađen stabilan model za finansiranje održavanja puteva.

Prema rečima Mihajlovićeve, da bi se to uradilo biće razmotrena i mogućnost da se ponovo direktno izdvaja deo akcize na goriva za održavanje puteva.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković negodovao je zbog toga što se zakoni usvajaju po hitnom postupku i ocenio da se tokom rasprave u Skupštini raspravljao o stanju puteva, a ne o uslovima kredita.

"Stanje puteva je katastrofalno, obnova ide loše, a ono što je rađeno je ispod svakog kvaliteta, ali to nije tema današnje rasprave već potvrđivanje tri kredita kojima će se Srbija zadužiti za 200 miliona evra i 100 miliona dolara", rekao je Živković.

Ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekla je da su zakoni upućeni na usvajanje po hitnom postupku da bi se tokom ove građevinske sezone uradilo što više.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić je ocenio da je dobro što je jasno definisano kako će se koristiti krediti, ali da se otvara pitanje stanja u budžetu Srbije, jer je očigledno da je za održavanje puteva godišnje potrebno oko 300 miliona evra.

"Zadužujemo se za sledećih 15 godina i time saniramo potreban godišnji nivo sredstava od 300 miliona evra, a onda ćemo se pitati šta sledeće godine, to otvara ključno pitanje stabilnog i održivog finansiranja putne mreže u Srbiji", kazao je Ćirić.

Poslanik vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekao je da će ta stranka podržati ratifikaciju tih ugovora o kreditima jer će omogućiti ulaganje u obnavljanje postojeće putne infrastukture i povećanje bezbednosti saobraćaja.

"Jasno je da kvalitet putne mreže nije na zadovoljavajućem nivou.

Procenat asfaltirane putne mreže u Srbiji je 62 odsto i nanjiži je u regionu, a Srbija ima 2,5 puta manje putne infrastrukure po stanovniku nego zemlje EU", rekao je Milićević.

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Katarina Rakić rekla je da je Srbija na 122 mestu od 144 zemlje po kvalitetu puteva, a da se na primer Albanija našla 40 mesta ispred Srbije.

"U to da nam je nephodna obnova puta može da se uveri svako ko je prešao 50 kilometa po putevima u Srbiji u bilo kojem pravcu", rekla je Rakić.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AirFrance

Put Varvarin-Obrez je u rasulu,upomooooc

hoze

zamisli kakve su rupe kad i njihovim guzicama u limuzinama smeta????

Nela

Toliki milioni... samo cete ko i do sad da krpite rupe, i sve u krug, ne mozete se nakrasti, svi ste isti, razlike nema.

special image