• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija dobila žuti karton zbog mesa za Rusiju

Izvor MONDO/Beta

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u Moskvi uspeo da se dogovori s ruskim ministrom poljoprivrede da Srbija ostane jedini izvoznik svinjetine u Rusiju.

"Bili smo iskreni, brzi, argumentovano smo predočili sve šta se dogodilo, bez pravljenja lažne slike i ovoga puta smo dobili žuti karton, provukli smo se bez crvenog kartona, iako je imalo osnova da se to uradi", kazao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Izvoz svinjskog mesa u Rusiju doveden je u pitanju pošto je Ministarstvo poljoprivrede objavilo da je u tu zemlju "stizalo meso iz trećih zemalja, Hrvatske, Španije, Mađarske, sa oznakama Srbije".

Ljajić je istakao da je istraga još u toku, ali da je za sada jedan inspektor koji je kontrolisao izvoz suspendovan, dok je jednom proizvođaču mesa zabranjeno da izvozi u Rusiju.

"Mi smo u Moskvi rekli da je greška učinjena i, po mom mišljenju, više se radi o nemarnosti i gluposti, nego o nameri da nekoga prevare, ali istraga će pokazati. Bez obzira na nameru, učinjena je velika šteta", rekao je srpski ministar.

On je objasnio i da Rusija nije tvrdila da iz Srbije stiže crvljivo meso, kako su pisali pojedini mediji.

"Nismo ni reč progovorili o tome, evo ja ću vam pročitati šta piše u izveštaju (ruske) Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor. Doslovce se navodi da je poropust načinjen u kontejnerima, odnosno posude koje se koriste za prikupljanje biološkog otpada dobijenih klanjem goveda", naveo je Lajić.

On je istakao i da je to veliki propust i najavio strožu kontrolu izvoza, ali i da će izvoznici dobiti detaljna upustva i deklaracije.

Ljajić je kazao i da će biti uspostavljena elektronska komunikacija s ruskom Upravom za veterinu kako bi se u budućnosti sprečili novi problemi.

Inspekciji potrebna pomoć policije

 Uprava za veterinu saopštila je danas da joj je za kontrolu ilegalnog klanja i prometa mesa potrebna pomoć policije, ali i lokalnih samouprava, koje, kako je istaknuto, nisu zainteresovane da se taj problem reši.

 "Nadležnost veterinarske inspekcije je kontrola u klanicama koje ispunjavaju uslove, koje su upisane u registar i koje imaju prijavljenu delatnost klanja. Sve drugo je nadležnost lokalne samouprave, a na osnovu propisanog Zakona o komunalnim delatnostima", navedeno je u saopštenju.

 Kako je objašnjeno, kontrola ilegalnog prometa hrane sprovodi seisključivo u zajedničkim akcijama po prijavi i obaveštenju MUP-a, kao i drugih inspekcija, kako bi pružili stručnu pomoć u proceni higijenske upotrebljivosti hrane, njene bezbednosti i radi organizacije neškodljivog uništavanja hrane.

 Uprava za veterinu je istakla da problem ilegalnog klanja i prometa mesa mora da reši lokalna samouprava sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP), jer su inspetori Uprave za veterinu prilikom inspekcije često direktno ugroženi prilikom napada naoružana lica.

 Povodom navoda u nekim medijima da veterinarski inspektori tolerišu "klanice na otvoreno", navodi se da Uprava za veterinu ne prepoznaje termin "klanica na otvorenom" jer je Zakonom o veterinarstvu propisana obaveza svih koji se bave delatnošću klanja, da poseduju objekat odobren u Upravi, koji poseduje kontrolni veterinarski broj.

 U saopštenju je navedeno da su javne površine, gde se obavlja "divlje klanje", nadležnost lokalne samouprave i održavanje javnog reda na tim površinama je isključiva nadležnost komunalne policije i komunalne inspekcije.

 "Sankcije protiv lica koji su obavljali klanje na javnoj poršini trebalo bi da preuzme i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako bi identifikovalo o kojim licima se radi. Veterinarska inspekcija u takvim slučajevima oduzima zatečeno meso, a da pri tom sebe izlaže opasnosti jer trpi napade nepoznatih lica", ukazala je Uprava za veterinu.

 U saopštenju se podseća da su 5. januara ove godine inspektori Veterinarske inspekcije napadnuti kada su izašli na teren bez asistencije policije i komunalne inspekcije, a po prijavi da se klanje odvija na otvorenom.

 "Vlasnici robe su pobegli dok su veterinarski inspektori bili izloženi nizu neprijatnosti od vređanja do pretnji mesarskim alatom - noževima i satarama. Veterinarske inspektore vređali su i kupci, govoreći ,vi primate plate a mi moramo nešto i da jedemo'", navodi se u saopštenju.

 Naveden je i drugi slučaj, kada je komunalna policija u opštini Vranje pozvala veterinarsku inspekciju da 25. maja ove godine zajedno bave kontrolu nelegalnog klanja i stavljanje u promet hrane u selu Ristovcu.

 U skladu sa nadležnostima i dogovorom sa komunalnom policijom trebalo je da komunalna policija oduzme meso, legitimiše lica koja obavljaju ilegalno klanje, a da veterinarska inspekcija sprovede skladištenje navedenog mesa pod nazor do dolaska kafilerije i neškodljivog uništavanja,

 "Dežurni inspektor je tog dana bio na licu mesta, dok su se dva komunalna policajca na navedenoj lokaciji samo provozali u vozilima sa znakom 'komunalana policija', nakon čega su vlasnici i počinioci tog ilegalnog dela pobegli", saopštila je Uprava za veterinu.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miodrag - Pozarevac

Ma ne sme tu da bude nikakvog ,,klanja na otvorenom"! Od uvek se znalo ko sme da izvozi i pod kojim uslovima, iz kojih klanica, iz kojih farmi! Gde je u tom lancu ,,Jugo inspekt" ( ili kako se već sada zove ) ? Da li uopšte postoji više takva kontrola ? Sve što je do sada valjalo mi smo uništili, zamandalili, prodali ! Čudimo se šta nas je snašlo i zašto nas svet mrzi ( pa i ,,braća" Rusi ) ! Ko je kažnjen za Alfa toksin ? To se kod nas brzo zaboravlja, sve može da prođe, ali u Evropi - ka kojoj stremimo ( ? ) to ne prolazi !

gagy

Napisite koji je proizvodjac!

AirFrance

Brukamo se a nazivamo ih bracom,stidim se sto sam Srbin!

special image