• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska banka finansira agro firme u Srbiji

Izvor Tanjug

EBRD do sada u agrobiznis u Srbiji uložila oko 300 miliona evra, a spremna je da plasira još novca.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je u sektor agrobiznisa u Srbiji oko 300 miliona evra a spremni smo i dalje da finansiramo sve dobre projekte i kompanije iz tog sektora koje nisu prezadužene, izjavio je danas šef Sektora za agrobiznis u EBRD-u, Žil Metetal.

"Očekujemo još jedan projekat u Srbiji", rekao je Metetal i podsetio da je juče potpisan Memoranudum o razumevanju sa ministrom poljoprvirede Snežanom Bogosavljević-Bošković i Organizacjom Ujedinjenih nacija za hranu, FAO.

On je, prilikom današnjeg potpisivanja Ugovora o kreditiranju crnogorskog preduzeća "Goranović" u prostorijama EBRD-a u Beogradu , istakao da ta banka hoće da kreditira kvalitetne kompanije, koje imaju dobre projekte, dobro korporativno upravljanje, brinu o životnoj sredini...

Direktor preduzeća "Goranović", Đorđije Goranović, koji je potpisao ugovor o kreditu EBRD-a od pet miliona evra, kaže da najveći deo tog novca planira da iskoristi za refinansiranje postojećih kredita, a deo i za razvoj novih tehnologija.

"Očekujemo u narednom periodu da će naša kompanija da raste, a do kraja godine trebalo bi da dobijemo izvozni broj za EU", rekao je Goranović.

Čelnici EBRD-a su precizirali da je zajam od pet miliona evra u okviru projekta LEF, koji ukupno iznosi 405 miliona evra, a namenjen je za dugoročno finansiranje malih i srednjih preduzeća na Balkanu, Turskoj i južnom i ističnom mediteranskom regionu.

Metetal je podsetio da je EBRD u Srbiju uložila u uspešne agro kompanije, poput Viktorija grupe, MK grupe i Karneksa, a finansirala je i maloprodajne lance, kao što je Idea. Upitan koliko je vremena potrebno da EBRD odobri kredit firmi, on je rekao da je u proseku potrebno šest meseci.

"Potrebno je vreme da se upoznamo sa kompanijom, da proverimo da li ispunjava kriterijume, a proces je kraći ako je firma spremna i ima dobar projekat", zaključio je Metatal.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image