• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bravar-zavarivač, zanimanje koje garantuje posao

Izvor Tanjug

Mnogi o tome pričaju ali Subotičani su rešili da đake školuju za tržište rada a ne biroe. Srednja tehnička škola uvodi zanimanje koje se traži već u samoj Subotici a deficitarno je i u Evropi - zavarivač.

U Subotici trideset svršenih osnovaca koji su spremni da se školuju za bravara-zavarivača  imaće značajnu količinu praktične nastave, a nakon završetka školovanja i mogućnost zaposlenja u nekoj od domaćih i stranih kompanija u tom gradu.

 U pitanju je novi obrazovni profil Srednje tehničke škole "Ivan Sarić", koji će biti otvoren u saradnji sa vladom Nemačke i Ministarstvom prosvete, a interesovanje za buduće kadrove ovog profila iskazale su kompanije poput Simensa i Kontiteka.

Organizator praktične nastave u srednjoj tehničkoj školi,Željko Račić,kaže da će novi profil biti uveden od nove školske godine, a predstavljaće novi oblik saradnje škole i preduzeća u kojima će učenici obavljati praktičnu nastavu.

Učenici će nakon trogodišnjeg obrazovanja imati mogućnost stalnog zaposlenja u renomiranim preduzećima poput Simensa ili Kontinentala, zatim stipendije tokom samog školovanja, novčanih naknada mimo nastave koju obavljaju u preduzećima i druge pogodnosti.

Cilj ovog obrazovnog profila i ove reforme srednjeg stručnog obrazovanja jeste da učenici mnogo više praktične nastave obavljaju u preduzeću, i to tako što će u drugoj i trećoj godini obavljati dva, odnosno tri dana u preduzeću, na onim zadacima koji su specifični za određeno preduzeće, tako da će se automatski učiti za budući rad, odnosno posao u tom preduzeću”, rekao je Račić.

Projekt kojim će biti omogućena ova vrsta obrazovanja finansira vlada Nemačke, a realizaciju će obavljati nemački GIZ i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Novi obrazovni profil bravar-zavarivač, osim škole "Ivan Sarić", upisaće još svega četiri škole na teritoriji Srbije.

Pomoćnik direktora ove škole Grgo Stantić kaže da je do sada interesovanje učenika i roditelja za trogodišnje obrazovne profile bila mala, a smatra da će ih kod novouvedenog profila privući izvesnost zaposlenja.

"Neizvesnost je samo utoliko ako budu loši učenici. Inače svi učenici, svih 30 učenika koji se upisuju trebaju privredi Subotice. Čak i mnogo više. Osim korporacija Simens i Kontitek imamo zainteresovane Tatravagonka-Bratstvo, Grgo Bravar i Cim gas koji su iskazali vrlo konkretne zahteve koliko im učenika treba", rekao je Stantić.

Pomenute firme su se i pismeno obavezale da će učenicima, pored obezbeđenja praktične nastave, obezbediti poseban prostor za boravak, tople obroke, novčanu naknadu za sve što budu radili mimo praktične nastave, a neki od njih i simboličnu naknadu za vreme provedeno na praksi.

Učenici će imati i mentore koji će ih pratiti na praktičnoj nastavi, a koji će prethodno morati da prođu obuke.

"Pažnja koja se posvećuje ovim učenicima je takva da to do sada nije bilo prisutno ni kod jednog obrazovnog profila, pa ni kod obrazovnih profila trećeg stepena", ocenio je Stantić.

Živko Topalović, direktor kompanije Kontitek fluid Srbija, jedne od divizija nemačkog koncenrna Kontinental, smatra da su dobro obučeni radnici, koji direktno učestvuju procesu proizvodnje veoma bitna karika u procesima u kojima nastaje višak vrednosti.

"Samo ako na takvim ključnim mestima imamo koleginice i kolege koje su posvećeni svom poslu, koji stalno pokušavaju da svaki dan budu pomalo bolji i svakodnevno rade na kvalitetu i produktivnosti - imamo šansu da na dugim stazama učestvujemo u globalnoj tržišnoj utakmici u auto industriji i tako osiguramo egistenciju naše fabrike na duže rokove", rekao je Topalović Tanjugu.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

prosao sam Svedsku Nemacku i Holandiju bez atesta .samo ti jezik vazan a ostalo vec ide ako si u poslu.prvo moras probni rad da das zatim te pitaju dali govoris nemacki ili neki drugi strani jezik.to znaci da ako si po struci zavarivac to jest argonac onda si prosao i mozes raditi.

red john

Evo i ja varim, al flasice za kecap u jednoj fabrici a zavrsio sam fax. Ej, zivote...

божа

Ја варим већ 15 година а посла нигде.

special image