• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujović: Visoka kamatna stopa - veliki problem

Izvor Tanjug

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je večeras da je jedan od najvećih problema na tržištu previsoka kamatna stopa i da bi subvencionisani krediti Vlade trebalo da ispravljaju tu grešku.

"Kada bi kamatna stopa na kredite u Americi iznosila 15 odsto, samo bi se dileri droge i uvoznici automobila zaduživali", izjavio je Vujović na svečanoj večeri na završetku prvog dana 14. ekonomskog samita u Beogradu.

On je rekao da je cilj Vlade da se kamatna stopa za kredite namenjene privredi snizi na pet do šest odsto, a da subvencionisane kredite najviše koriste mala i srednja preduzeća.

"Ne želimo da veliki klijenti iskoriste najveći deo subvencionisanih kredita", rekao je Vujović.
On je ocenio da Vlada Srbije, uprkos poplavama koje su nedavno pogodile Srbiju, nastoji da ostvari najavljeni zamah i konstatovao da smo i dalje na ispravnom putu.

Vujović je to obrazložio činjenicom da su usvojeni svi zakoni koji su planirani do jula.

Ministar privrede rekao je da Vlada Srbije više nema izgovore, jer su prethodne vlade imale problem da se usvoje zakoni u Skupštini Srbije u kojoj nisu imale tako ubedljivu većinu kao aktuelna vlada.

"Danas imamo ogromnu većinu, pa možemo da usvojimo bilo šta i da to odmah sprovedemo u delo", rekao je Vujović.

On je ponovio da je makroekonomska stabilnost uslov nad svim uslovima, a da je fokus na fiskalnoj konsolidaciji.

Deficit će, prema njegovim rečima, u ovoj godini premašiti 7,8 odsto BDP-a.

"Ovaj deficit je toliko veliki zbog čega taj problem ne može da se reši za godinu dana, već za tri godine", objasnio je Vujović.

Minisitar privrede izjavio je i da su Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju spremni za javnu debatu.

Govoreći o zakonu koji bi trebalo da podstakne investicije Vujović je objasnio da je njegov osnovni cilj da svim investitorima omogući jednake okolnosti za poslovanje.

On je rekao da se pod tim ne podrazumeva samo davanje gotovine investitorima već da se donesu razne poreske olakšice, da lokalne vlasti urade deo posla koji je u njihovoj nadležnosti, ne bi li se investitorima na svim nivoima omogućio podsticajni ambijent.

Vujović je najavio i da bi Zakon o javnim preduzećima trebalo da donese novine tako što država više ne bi trebalo da kroz nisku cenu struje subvencioniše EPS, već, ako je potrebno, na druge načine pomogne distribucijama kako bi taj sistem postao održiv.

Govoreći o Zakonu o reformi državne uprave Vujović je rekao da će trebati mnogo vremena da se taj zakon donese jer, kako je objasnio, potrebno je mnogo vremena da se izađe na kraj sa birokratama "koji veoma uporno čuvaju svoja stečena prava".

Vujović je rekao i da je na primeru Obrenovca država mnogo naučila u smislu koje su to podsticajne mere koje su neophodne u kriznim situacijama, ali i ostalim problemima s kojima se srpski privrednici suočavaju.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku problem je i taj što je mnogo privrednika iz Obrenovca sprečeno da podigne kredite koji su njima namenjeni, jer su izgubili neophodnu dokumentaciju.

Vujović smatra da bi tim privrednicima trebalo ponuditi zajmove "na bazi potpisa".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image