• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikatima nejasno o kom predlogu zakona se radi

Izvor MONDO/Agencije Izvor Tanjug

Sindikati traže od premijera Aleksandra Vučića i ministra rada Aleksandra Vulina da dođu na sastanak u sindikat i objasne šta novi Zakon o radu donosi i koja će verzija biti razmatrana u parlamentu.

To su danas zatražili lideri Saveza samostalnog sindikata Srbije (SSSS) UGS Nezavisnost Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, ukazavši da njima više nije jasno o kojoj verziji zakona se uopšte razgovara.

Lider sidniakta UGS Nezavisnost Branislav Čanak je, na pitanje kada će biti sazvana sednica SES-a, odgovorio da je za sednicu neophodan relevantan materijal, a da u ovom slučaju niko više ne zna o kojoj verziji izmena Zakona o radu se razgovara.

"Mi smo videli devet ili 10 verzija tog zakona. Pre neki dan zvali su nas iz Minstarstva rada da pitaju koja verzija će ići na sledeću sednicu SES. Tražimo da Vučić i Vulin dođu na sastanak u sindikat i pod miškom ponesu nadležnu verziju, kako bismo je usaglasili prvo na sastanku u sindikatu a zatim i na sednici SES", rekao je Čanak.

Čanak je rekao da izmene Zakona o radu koje se predlažu treba da opslužuju isključivo predstavnike Američke privredne komore i Saveta stranih investitora.

Prema njegovim rečima, ono što će se dogoditi u Srbiji, ukoliko ovakav zakon bude usvojen, biće isto ono što se desilo u istočnoj Aziji, gde su ukinuta prava radnika, kapital je došao u te zemlje, ali danas radnici u njima rade za dva dolara dnevno.

"Ako je premijer mogao da ide na doručak u Američku privrednu komoru može da dođe i kod nas na sastanak", rekao je Orbović i naglasio da će ukoliko ne dođe do dogovora o Zakonu o radu, a pre svega o proširenom dejstvu kolektivnih ugovora, ta dva sindikata napustiti SES, jer će ukidanjem socijalnog dijaloga prestati da postoji i potreba za njihovim članostovom u toj instituciji.


"Ako ne usaglasimo da se poštuju procedure, nema svrhe da sedimo u Socijalno-ekonomskom savetu. Ovakav zakon koji predlažu eliminiše socijalni dijalog", podvukao je Orbović.

U senci rasprava o Zakonu o radu, gotovo neopaženo prolaze još dva sistemska zakona - Zakon o privatizaciji i Zakon u stečaju, ukazali su predstavnici sindikata.

Prema rečima Zorana Mihalovića, iz SSSS, 15 minuta pre današnje konferencije za medije, predstavnci sindikata su saznali da će u Nišu otpočeti javna rasprava o tim zakonima.

On je naglasio da je javna rasprava zakazana na brzinu, sutra bi trebalo da bude održana u Beogrdu, prekosutra u Novom Sadu a u ponedeljak u Kragujevcu.

On je mišljenja da novi Zakon o privaltizaciji najavljuje "rasprodaju svega u Srbiji" i priprema teren za privatizaciju EPS-a i drugih javnih preduzeća.

Predstavnici sindikata kažu da su oni bili veoma zainteresovani da učestvuju i u izradi tih zakona, te da bi javna rasprava trebalo da traje najmanje 21 dan.

VULIN: SINDIKATI VRLO DBORO ZNAJU KOJA VERZIJA

 Ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksadnar Vulin poručio je danas predstavnicima sindikata da vrlo dobro znaju koji je predlog Zakona o radu aktuelan, jer se takav predlog nalazi i na sajtu tog ministarstva i na sajtovima sindikata.

"Ja sam u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima sindikata, radne grupe su sastavljene od predstavnika ministarstava, reprezentativnih sindikata i poslodavaca. Na sajtu sindikata se nalazi predlog zakona koji je identičan predlogu zakona koji se nalazi na sajtu ministarstva, oni vrlo dobro znaju šta je predlog, kao što i mi znamo šta je predlog", rekao je Vulin.

Upitan da li će ispuniti zahtev predstavnika sindikata da se sa njima sastane i da na tom sastanku prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić, Vulin je odgovorio da će se sastanak svakako održati, ali da ne može da govori u Vučićevo ime.

"Sastanak ćemo imati, i opet kažem, ne moramo preko medija o tome. U ime premijera ne mogu da odgovorim kada će imati vremena, ali kao što znate nijedan socijalno-ekonomski savet nismo održali bez premijera", podsetio je ministar.

Odgovarajući na pitanje Demokratske stranke koja je više puta zatražila odgovor zašto nema javne rasprave o Zakonu o radu, Vulin je rekao da je zakon transparentan i da se već pet meseci javno raspravlja o predlogu tog zakona, kao i da su poslodavci i sindikati davali svoje primedbe.

"Koliko sam primetio ovi iz Demokratske stranke se ljute i zbog termina, meni je jako žao što FIFA nije mogla da se usaglasi sa našim socijalno-ekonomskim savetom, da pomerimo prvenstvo, to bi bilo korektno sa naše strane. Glavna primedba koju sam čuo je da se ometa odmor pojedinih i da se ometa gledanje fudbalskog prvenstva, stvarno mi je žao...zakon je vrlo transpranetan", naglasio je Vulin.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poštena

Zašto postoji sindikat ko će da štiti radnika dal će se i sindikat nagoditi ili možda privatizovati?

Biljana

Cim je Evropska komisija podrzala zakon crno se pise ranicima.Americki kapital investira tamo gde su radnicka prava minimalna,a profit veliki.Vucic zastupa strani kapital u Srbiji.Dokaz!Skoro cela vlada je sastavljena od ministara koji su bili u MMF i Svetskoj banci .A to su tela Svetske vlade(svetski bankarski lobi,multinacionalne kompanije i Kraljevske porodice Evrope).Ako imate takav kadar u vladi,sta drugo ocekivati od te vlade nego da stiti strani kapital.Zato je takav zakon o radu i svaki drugi.Sve vlasti od petog oktobra brane strane interese u Srbiji.Pa i ova.Ona i vise od drugih.Sve pod geslom patriotizma.U ime patriotizma sve za strane interese.Sa ovakvim ljudima Srbija ide u sunovrat.To je dobro!Posle toga moze samo da ide na gore, ali sa zaista patriotama kojima je Srbija i BOG u srcu.Gore glave, zivece Srbija !Novi Svetski Poredak nece proci!

special image