• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbor za agrar o vinariji Zorana Živkovića

Izvor Beta

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu ukazao je danas da je u poslednjih 10 godina bilo zloupotreba u podeli subvencija poljoprivrednicima i zatražio od nadležnih da se one preispitaju. Naveden promer vinarije nekadašnjeg premijera.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević (SNS) ukazao je na zloupotrebe iz 2007. godine Vinarije Živković, koja je u to vreme bila u vlasništvu bivšeg premijera Zorana Živkovića, navodeći da će taj slučaj koštati Srbiju oko million evra.

On je objasnio da je urađeno "štelovanje dokumentacije", navodeći da je tada, Ministarstvo poljoprivrede isplatilo Vinariji Živković subvenciju za sadnju vinove loze u vrednosti od 525.000 evra, i to za parcele koje je Zoran Živković zakupio osam meseci kasnije.

Prema Rističevićevim rečima, Živković je u vreme kada se trebalo obvaljati sadnju, u proleće 2007, imao u posedu parcelu od jednog hektara u opštini Merošina, i nije imao registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a subvencije je uzeo u opštini Inđija.

On je kazao da se "kriminal koji je počinjen u ime razvoja poljoprivrede" vidi i u tome, što je "Živković posle tri godine vinariju prodao preduzeću MK-Agrounija, u vlasništvu Miodraga Kostića".

Rističevicj je istakao da će budžet i građane Srbije taj slučaj koštati dodatnih 500.000 evra za novčanu nadoknadu naslednicima Svetozara Jakšića iz Krčedina, jer je zemljište predmet restitucije.

 Ovaj slučaj pokazuje saradnju i spregu tajkuna, bivšeg premijera i saveznog ministra unutrašnjih poslova, ministara, pomoćnika i nosioca vlasti u lokalnim samoupravama, u kriminalu", kazao je on na Odboru.

 Rističević je kazao da Živković nije jedini koji je zloupotrebio sredstva, ali je izrazio nadu da taj slučaj može da pokaže rešenost Odbora i Skupštine da se istraže sve zloupotrebe.

Rističević je napomenuo da je Zoran Živković bio pozvan na današnji sastanak Odbora, ali se nije odazvao.

Opozicija je kritikovala takvu vrstu rasprave na sastanku Odbora za poljoprivredu, navodeći da je to stvar policije.

Goran Ćirić (DS) je rekao da dokumentacija o zloupotrebi vinarije koju je Ristečević izneo sadrži rukom pisane komentare, navodeći da se o tome "ne može raspravljati jer sacdrži lične komentare Rističevića, što je potcenjivanje članova Odbora i Skupštine kao institucije".

Ćirić je ocenio da trenutno postoje mnogo bitnije teme u poljoprivredi, poput šteta od poplava i dugoročnih posledica.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bg

Zivkovic, Sutanovac, Ceda Jovanovic, Velja... svi oni uspesni privrednici nakon sto su odstazirali u Vladi RS. A narod..glup..vecinom razmisljaju -da mi je dan vlasti, sto bi se nakrao!-. Srbija danas- ko koga zaebe, takva etika ne omogucava da sud goni krupne lopove, znaci da politicari mogu neosudjeno krasti pa bi mnogi mufljuzi u politicare.

special image