• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Administratori mreža lako do posla

Izvor Tanjug

Potražnja za stručnjacima koji se bave održavanjem mrežnih sistema u prvom kvartalu ove godine porasla je skoro 15 odsto u odnosu na isti lanjski period.

To je pokazalo istraživanje Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije (ITS).

Gotovo svaka kompanija danas ima potrebu za administratorima mreža, onima koji se bave održavanjem mrežnih sistema, ali nije dovoljno poznato da je reč o Majkrosoft (Microsoft) i Linuks (Linux) stručnjacima.

Broj oglasa u kojima se traži poznavanje Linuks operativnog sistema objavljenih na portalima poslovi.infostud.com i poslovi.rs porastao je za jednu osminu.

Koliko su ovi stručnjaci traženi danas na tržištu pokazuju i podaci da su administratori mreža na listama najtraženijih IT veština za 2014. godinu "skočili" za čak pet mesta u odnosu na prethodnu godinu.

Prema rezultatima istraživanja koje svake godine sprovodi portal Computerworld.com, skoro trećina ispitanih kompanija navela je da planira u 2014. da zaposli administratora mreža, dok je u 2013. ovakve planove imala petina kompanija.

Administratori mreža su takode ušli i u šest najplaćenijih IT industrija, prema istraživanju ovog portala. Njihova prosecna godišnja zarada u Americi je procenjena na 73.000 dolara.

Za Linuks stručnjake i sve one koji žele da rade kao administratori mreža značajan je podatak da je i u Srbiji otvoren prvi ovlašćeni Linuks trening centar (Linux Professional Institute - LPI).

Ovaj trening centar otvoren je na ITAcademy koja posluje u okviru kompanije LINK group u Beogradu. Na departmanu za administraciju na ITAcademy se školuju stručnjaci i za Majkrosoft i Linuks administraciju.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image