• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić: Prihodi od Južnog toka stotine miliona evra

Izvor MONDO/Agencije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da se očekuje da prihodi od tranzita gasa Južnim tokom kroz Srbiju budu više stotina miliona evra godišnje.

To će, kako je rekao, zavisiti od količine gasa.

Nakon sastanka sa šefom bugarske diplomatije Kristijanon Vigeninom, Dačić je na konferenciji za novinare rekao da će na izgradnju gasovoda Južnog toka, na deonici kroz Srbiju, biti potrošeno oko dve milijarde evra.

To, po rečima Dačića, znači da će deo tog posla izgradnje Južnog toga kroz Srbiju raditi srpska preduzeća.

Ivica Dačić i Kristijan Vigenin poručili su da je izgradnja gasovoda Južni tok u životnom interesu obeju zemalja, pri čemu je Dačić istakao da je to prvenstveno pitanje energetske bezbednosti i stabilnosti, a ne odnosa sa Rusijom.

"Imamo zajednički stav i zajednički interes, životni interes, da Južni tok bude izgrađen i da se ne svađamo oko toga sa Evropskom komisijom (EK)", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naveo je da se taj projekat uglavnom tretira kao da se sprovodi zbog prijateljskih odnosa Beograda i Moskve, ali je istakao da su na prvom mestu ekonomski interesi.

"Vrednost izgradnje Južnog toka kroz Srbiju iznosiće dve milijarde evra i u izgradnji će velikim delom učestvovati srpska preduzeća", rekao je on.

Dačić je objasnio da Srbija u ovom trenutku praktično ne bi uložila ništa u izgradnju, a dugoročni kredit bio bi vraćen kroz prihode od taksi koji bi, kako je ocenio, trebalo da dostignu nekoliko stotina miliona evra godišnje.

"Srbija bi izgubila mnogo i u ekonomskom i u energetskom smislu" ukoliko bi izgradnja Južnog toka bila obustavljena, a EK ne nudi nikakvu alternativu, ukazao je Dačić.

On je istakao da Srbija i Bugarska i sve druge zemlje kroz koje treba da prolazi taj gasovod ostaju pri nameri da se Južni tok gradi i da se dogovorom postigne rešenje sa EK.

Ministar Vigenin je ocenio da je Južni tok izuzetno važan za energetsku bezbednost cele Jugoistočne Evrope.

"Mi smo u direktnom, konstantnom dijalogu sa EK oko uslova realizacije projekta i nadam se da ćemo narednih nedelja dobiti razjašnjenja i moći da nastavimo sa radom", rekao je bugarski šef diplomatije.

BUGARSKA DA NASTAVI JUŽNI TOK

Sa Vigeninom je danas razgovarao i predsednik Srbije Tomislav
Nikolić koji je izrazio nadu da će primedbe Evropske unije (EU) oko izgradnje Južnog toka uskoro biti prevaziđene i da će radovi na tom projektu u Bugarskoj biti nastavljeni prema planu.

Evropska unija je strateški cilj Srbije, ali to ne isključuje mogućnost saradnje i sa Rusijom, što je prednost koju naša zemlja namerava da iskoristi, rekao je Nikolić.



Kako je saopštila pres služba predsednika, Nikolić je naglasio da saradnja između Srbije i Bugarske nikada nije bila bolja i da očekuje njeno dalje unapređenje, naročito kada se dovrši izgradnja autoputa i železničke pruge ka Bugarskoj.

Vigenin je istakao da Bugarska podržava napore Srbije da postane punopravni član EU, jer će priključenje celog Balkana omogućiti uspostavljanje trajnog mira u regionu i razvoj saradnje između balkanskih naroda, koji su životno upućeni jedni na druge, stoji u saopštenju.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Novak

A vi vidite pa klimajte glavu pred Briselom,pa prekinite projekat.

Direktor

@Novak Koliko je velika pljacka bila prodaja NIS-a, tek cemo da saznamo kad se promeni vlast ponovo...

special image