• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Platićemo koliko treba za Železaru

Izvor MONDO/Agencije

O prodaji smederevske Železare se trenutno pregovara sa pet ozbiljnih kompanija i mi ćemo platiti svakome ko je osposobi za normalan rad, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je to izjavio nakon razgovora s članovima kluba Privrednik, kojem je prisustvovao i ministar privrede Dušan Vujović.

Dodajući da ga je sramota kad pročita šta se sve po novinama piše o toj temi Vučić je naglasio: "Ne samo da nećemo da dobijemo ni dolar, nego ćemo dati ogroman novac onome ko to želi da uzme".

Prema njegovim rečima ta kompanija državi proizvodi gubitak od 102 miliona evra godišnje.

"Železara ne postoji, ona samo pravi minus. Mi boga molimo da nekome platimo ako treba, koliko hoćete, i godišnji i dvogodišnji gubitak, samo da to jednom preuzme i da u budućnosti to više nemamo kao gubitak", rekao je Vučić.

Konstatujući da su razgovori s privrednicima njegova obaveza premijer je naveo da su danas na redu bile različite teme, ali i rešenja koja nudi vlada.

"Dotakli smo se i poljoprivrede, ratarstva i stočarstva i problema sa svinjskom kugom. Situacija je teška, ali stvari će se menjati na bolje. Počećemo stvari da pomeramo sa mrtve tačke", naveo je premijer.

Upitan da li je sa poslodavcima razgovarao o novom zakonu o radu Vučić je rekao da se većina njih zalaže za donošnje tog zakona i da toj temi nije bilo posvećeno previše vremena tokom danasnjeg sastanka.

Za "Železaru" zainteresovano sedam investitora

O privatizaciji Železare u Smederevu se vode razgovori sa sedam do osam ozbiljnih investitora, a tender će biti raspisan nakon razgovora sa kupcima i odluke Vlade Srbije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Ministarstvo privrede je time praktično demantovalo pisanje pojedinih medija da je ruska kompanija "Junajted" kupila "Železaru Smederevo" za jedan dolar.

Ministar privrede Dušan Vujović ove nedelje je za televiziju B92 najavio da će za "Železaru Smederevo" biti raspisan tender u naredna dva meseca, ali nije želeo da iznosi više detalja.

Za preuzimanje Železare bili su zainteresovani austrijski investicioni fond "Vestvud", ruski "Uralvagon zavod" i američka "Esmark grupa".

Od odlaska "Ju-Es stila" iz Smedereva, u februaru 2012. godine, iz budžeta je izdvojeno oko 200 miliona evra za opstanak smederevske čeličane, ali i pored izdvojenih državnih subvencija "Železara" nije uspela da zaposli sve kapacitete, tako da je u protekle četiri godine njen ukupni gubitak porastao na oko oko pola milijardi evra.

Jedna visoka peć u "Železari" zbog nedostatka sirovina ne radi nekoliko godina, a druga je na "tihom hodu" od početka maja ove godine, u kompaniji koja zapošljava oko 5.000 ljudi.

Vlada Srbije, koja je vlasnik Železare od februara 2012. godine, nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog "Ju-Es stila", formirala je u maju 2014. godine radnu grupu koja pregovara sa investitorima zainteresovanim za smederevsku čeličanu.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Oetker

sada ne postoji,a kada je punila budzet tada svima bilo lepo...gubitas.a treci izvoznik u drzavi...bolje da nas premijer poseti fabriku,i da vidi u cijim je rukama,i kakve plate imaju...najlakse resenje je zatvoriti nesto,bez ikakve borbe...

macho

Prvi put cujem da neko placa kad prodaje ....

mare

Evo ja cu da je preuzmem. Preuzecu sve njene dugove ali da mi platite oko 200 miliona evra. I da se naravno zadrze ugovori sa Vojskom da topim ono malo tenkova i amfibija sto imamo.

special image