• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I žene i muškarci u penziju sa 65 godina

Izvor mondo.rs

Starosna granica za sticanje prava na odlazak u starosnu penziju za žene i muškarce trebalo bi da bude postepeno izjednačena do 2032. godine i iznosila bi 65 godina.

To je navelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku na svom sajtu u Pregledu odredbi Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koje se menjaju i dopunjuju, prenosi "Danas".

Svake godine do 2020. ta bi starosna granica za žene bila uvećavana po šest meseci godišnje i te godine bi dostigla 63 godine života, a posle te godine bi bila uvećavana postepeno po dva meseca godišnje i 2032. bi dostigla 65 godina života.

Te godine bi i za žene i za muškarce važila odredba: „Osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja ili, kao i dosad, kad navrši 45 godina staža osiguranja.

Godine staža osiguranja potrebne za odlazak u prevremenu starosnu penziju za žene i muškarce trebalo bi postepenim uvećavanjem za po osam meseci godišnje da budu izjednačene - 40 godina- do 2024. godine.

Postepenim dodavanjem po osam meseci godišnje povećavala bi se i starosna granica za prevremeno penzionisanje i žena i muškaraca, pa bi 2024. godine i žene i muškarci pravo na prevremenu starosnu penziju sticali kad navrše najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života.

Visina prevremene starosne penzije umanjivaće se za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih propisanih godina života za starosnu penziju u godini kad je zahtev podnet. Umanjenje ne može iznositi više od 20,4 odsto.

Dok su dosad samo žene koje su rodile treće dete imale pravo na uvećanje radnog staža u trajanju od dve godine, prema ovom Pregledu, ženi, koja je rodila jedno dete, radni staž će biti uvećan za šest meseci, a ženi koja je rodila dvoje dece za godinu dana.

Ove zakonske izmene počinju da se primenjuju od 1. januara 2015. godine.

Na sajtu Ministarstva nije objavljen ni datum kad je ovaj pregled na sajt postavljen ni kakva mu je dalja sudbina namenjena.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mm

To je ok za staz. Evo direktorka finansija iako joj je skoro 70 godina radi i dalje a ja bih u penziju,a radim u limiji sve tri smene. Sto bih ja isla a ona ne. Stvarno slicna radna mesta a i plate

Bojan

ko dozivi te godine u ovoj zemlji mozda i ode u penziju i dobije 200 evra mesecno...strasno...

Lele

Ja imam 25,znaci za 40godina.Ako prezivim posao pored rostilja,bice dobro.A i ako mi uplacuju radni staz....

special image