• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan ugovor za deo Južnog toka u Srbiji

Izvor MONDO/Agencije

Kompanije Južni tok Srbija i Centar Gas iz Rusije potpisali su večeras Ugovor o izgradnji deonice magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju, vredan oko 2,1 milijardi evra.

Ugovor su potpisali direktori Južnog toka Srbija Dušan Bajatović i Aleksandar Siromjatin, sa generalnim direktorom Centar gasa Stanislavom Anikejevim, koji su poručili da je ovo istorijski dan za srpsku energetiku i da će prvi gas poteći Južnim tokom kroz Srbiju do kraja 2016. godine, kako je i planirano.

Centar Gas je pobedio na tenderu, koji je kompanija Južni tok Srbija raspisala za izvođača radova na srpskoj deonici tog gasovoda.

Ugovor je vredan 2,1 milijardi evra, a deonica srpskog gasovoda biće rađena po najboljim međunarodnim standardima, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora u zgradi kompanije Srbijagas u Beogradu.

"Danas je završen veliki posao", rekao je Bajatović i poručio da potpisivanjem ovog ugovora počinju radove na Južnom toku u našoj zemlji.

Bajatović je posle ceremonije potpisivanja Ugovora posebno zahvalio predsedniku Ruske Feredacije Vladimiru Putinu i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji su, kako je rekao, pomogli da se reše neka otvorena pitanja, što je omogućilo potpisivanje ovog ugovora.

On je najavio da će uskoro biti potpisan i ugovor o kreditu za srpsku deonicu Južnog toka, poručivši da su obezbeđena finansijska sredstva i da će kompanija Južni tok Srbija taj kredit od oko 700 miliona evra dobiti od Gasproma.

Prema njegovim rečima, radi se o najpovoljnijim finansijskim uslovima za kredit, koji će biti odobren po kamatnoj stopi od 4,25 odsto godišnje, a kako je rekao, "na ročnost koja nam bude potrebna".

Reč je o početnom kapitalu, a ostatak sredstava biće obezbeđen kroz projektno finansiranje, rekao je Bajatović i dodao da taj zajam neće opteretiti budžet Srbije, niti doprineti dodatnom zaduživanju Srbijagasa.

To znači da će sav finansijski rizik za deonicu Južni tok kroz Srbiju snositi Gasprom, objasnio je Bajatović.

On je naveo da je za srpsku deonicu gasovoda urađen idejni projekat, izdata lokacijska dozvola, a narednih nedelja se očekuje i građevinska dozvola ze celu deonicu, a potom sledi eksproprijacija zemljišta i na kraju potpisavanje velikih ugovora o isporuci cevi i kompresorskih stanica za srpsku deonicu gasovoda.

U danas potisanom Ugovoru postoji zaštitna klauzula za srpske kompanije, što će omogućiti da one u što većem obimu učestvuju u radovima na izgradnji gasovoda kroz našu zemlju, preneo je Bajatović.

On je ukazao da neće biti nikakvih promena u upravljačkim pravima u zajedničkom rusko-srpskom preduzeću Južni tok Srbija, istakavši da se radi o partnerskom odnosu.

Centar gas je pobedio na tenderu, koji je kompanija Južni tok Srbija raspisala za izvođača radova na srpskoj deonici tog gasovoda.

Ugovor je vredan 2,1 milijardu evra, a denica srpskog gasovoda biće rađena po najboljim međunarodnim standardima i po sistemu "ključ u ruke", rečeno je prilikom potpisivanja ugovora u zgradi kompanije Srbijagas u Beogradu.

Anikejev je istakao da je ovo istoriijski dan za Srbiju, ali i za Centar gas koji je pobedio na tenderu za izvođača radova, čime je okončan zahtevan posao koji je trajao dve godine.

"Učinićemo sve da maksimalno ispoštujemo rokove koje je postavio naručilac radova i računamo da će srpske kompanije, posebno građevinske, koje su priznate u toj oblasti, moći da učestvuju na poslovima izgradnje Južnog toka", rekao je Anikejev.

Siromjatin je istakao da je na tenderu izabrana najvrednija kompanija, Centar gas, koja može da realizuje ovaj zahtevan projekat, napominjući da Centar gas postoji već 40 godina i da ima "fenomenalno iskustvo u izgradnji gasovoda".

On je izrazio očekivanje da će glavni izvođač radova ispoštovati stroge rokove izgradnje gasovoda i poručio da će i Srbijagas i Gasprom učiniti sve da Srbija postane važno energetsko čvorište u Evropi.

Deonica Južnog toka kroz Srbiju dugačka je 422 kilometra i očekuje se da će na tom projektu biti zaposleno više hiljada radnika iz Srbije, a kada bude izgrađen puni kapacite tog gasovoda biće oko 41 milijardu metara kubnih gasa godišnje.

Ranije večeras objavljeno je da je šef Gasproma Aleksej Miler rekao novinarima da su Moskva i Beograd danas potpisali ugovor o izgradnji linijskog dela gasovoda Južni tok i kompresorske jedinice po principu "ključ u ruke".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u Dnevniku RTS-a u 20:30 najavio je potpisivanje ugovora u Beogradu.

On je tada rekao da  ugovor potpisuju tri strane, "Bajatović i kopredsednici".

Vučić je istakao i da je Srbija među poslednjim zemljama koja potpisuje taj ugovor, naglasivši da je izrazio zahvalnost ruskoj strani jer "mislim da imamo možda i nabolje uslove u odnosu na sve druge zemlje".

Na pitanje kakvu reakciju očekuje u Briselu zbog potpisivanja ugovora, Vučić je odgovorio:

"Normalnu".

Vučić je istakao da je izgradnja "Južnog toka" u interesu Srbije, a da ugovor o izgradnji potpisuju i druge zemlje, članice Evropske unije.

On je naglasio i da Srbija ne snosi nikakav rizik u novcu kada je pitanju gradnja "Južnog toka". "Mi dajemo 19 miliona evra, a Rusi dve milijarde i sto miliona", istakao je Vučić i dodao da nije nikakva šteta čak i da se ne dozvoli da gas teče jer će se mnogo više zaraditi na građevinskim projektima no što je uloženo. Ruska strana je ceo rizik preuzela, a kredit vraćamo kroz cenu gasa, a ne novcem i u tome je naš ugovor najpovoljniji, ukazao je Vučić.

Projekat "Južni tok" je u interesu Srbije jer time garantujemo energetsku bezbednost, kaže Vučić i naglašava da je to veliki investicioni zahtev jer će se uposliti domaći kapaciteti.

"Trista pedeset miliona evra zaradiće naše kompanije, a dobićemo nešto što ostaje u našoj zemlji", rekao je Vučić za RTS.

Kako ocenjuje agencija Itar-tass, Rusija i Srbija su ušle u novu fazu realizacije projekta izgradnje gasovoda Južni tok.

Gasprom je ranije danas saopštio da je kompanija Saut strim je zaključila je ugovor sa firmom Centro gas o izgradnji gasovoda Južni tok na teritoriji Srbije.

To je investiciono-građevinski holding koji posluje u sastavu grupe Gasprom, prenosi Itar tass.

Centro gas će se baviti projektovanjem, isporukom opreme i materijala, izgradnjom i montažom, obukom radnika i puštanjem u rad Južnog toka u Srbiji.

Uslovima ugovora je predviđeno da u realizaciju određenih poslova budu uključene kooperantske srpske kompanije.

U tenderu, raspisanom u martu 2014. godine učestvovala su četiri ponuđača, kompanije iz Rusije i Srbije, naveo je Itar tass, ne precizirajući o kojima je reč.

Istovremeno, kako je istaknuto u materijalima koje je Kremlj pripremio za današnji susret Putin i Vučića, Srbija može postati regionalni energetski čvor u realizaciji projekta Južni tok, prenosi Itar-tass.

Kako je navedeno, sa teritorije Srbije planirana su dva kraka - u Republiku Srpsku i Hrvatsku, a razmatra se mogućnost odvajanja kraka za Makedoniju umesto da se on pravi sa teritorije Bugarske.

"Rukovodstvo Srbije je podržalo tu ideju, u nastojanju da zemlji da status regionalnog energetskog čvora", navedeno je u materijalima.

U dokumentu se takođe ističe da se "razmatra pitanje dovođenja gasovoda do adminsitrativne linije Srbije i Kosova uz paralelnu izgradnju potrošačke mreže na Kosovu na osnovu dugoročnih ugovora o isporuci ruskog prirodnog gasa".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image