• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propala prodaja paraćinske Štofare

Izvor Beta

Javno nadmetanje za kupovinu imovine paraćinske Štofare nije održano jer nije bilo zainteresovanih kupaca, potvrdio je danas stečajni upravnik Saša Jovanović.

Procenjena vrednost Sstofare je više od 289 miliona dinara, a početna cena na javnom nadmetanju je bila oko 145 miliona dinara.

Međutim, niko nije otkupio prodajnu dokumentaciju i uplatio deposit od oko 58 miliona dinara. Jovanović je rekao da će u skladu sa zakonom uslediti novo oglašavanje prodaje.

"Naredno oglašavanje prodaje biće veoma brzo, možda za desetak do petnaest dana kako bi zainteresovani dali neku garanciju", kazao je Jovanović.


O tome da li će se nešto menjati što se tiče načina prodaje ili početne cene odlučiće stečajno veće.

Na prodaju su bili ponuđeni objekti koji se prostiru na oko 10 hektara zemljišta i oprema-tekstilne mašine vrednosti oko 121 milion dinara.

Od dobijenog novca od prodaje bio bi isplaćen prvi krug poverilaca, što znači radnici kojima se duguje 12 garantovanih ličnih dohodaka i doprinosi Fondu penzijskog osiguranja za 24 meseca.

Kako je ranije rečeno, poverioci potražuju 343 miliona dinara, a od toga je obezbeđeno 133 miliona.

Najveći deo imovine fabrike, kao što su zgrade, je pod hipotekom banaka.

Mašine koje su bile pod carinskim nadzorom su vraćene fabrici i njihovom prodajom mogao bi da se podmiri prvi isplatni red, to je oko 33 miliona dinara, odnosno zarade radnika i doprinosi.

Deo nekadašnjeg giganta Industrije tekstila "Branko Krsmanović", koja je svojevremeno zapošljavala 2.000 do 3.000 radnika, kupila je italijanska firma "Dale karbonare", koja ju je zatim prodala poljskoj firmi "Tepisat".

Sstofara je sa proizvodnjom prestala 2009. godine, u stečaj je otišla oktobra 2011. godine na zahtev velikog broja poverilaca, lokalne samouprave i oko 180 radnika koji su tužili fabriku za neisplaćene lične dohotke i imaju pravosnažna rešenja.

Bankrotstvo je proglašeno marta 2012. godine.

Paraćinska Sstofara, koja je bila jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u zemlji, počela je proizvodnju 1904. godine pod imenom Fabrika vunenih tkanina "Vlada Teokarević i kompanija".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image