• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vulin:Protesti protiv Zakona o radu su politički

Izvor MONDO/Agencije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocenio je danas da su najavljeni protesti protiv izmena Zakona o radu očigledno politički motivisani, a da Demokratska stranka želi da ih povede.

''Jasno je da Demokratska stranka aktivno učestvuje u najavi protesta i da želi da ih povede, da protestima nije cilj Zakon o radu nego je u pitanju čista politika. Ovo su politički protesti'', rekao je Vulin na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Komentarišući izjavu lidera DS Bojana Pajtića da predloženi zakon nije reformski ni pravedan, pri čemu je pozvao članove i simpatizere stranke da se pridruže najavljenim protestima sindikata, Vulin je rekao da to nije bila izjava, već izliv mržnje.

"To je nekontrolisani izliv mržnje", ocenio je Vulin dodajući da je tokom primene zakona koji je donela Pajtićeva vlast u Srbiji izgubljeno gotovo pola miliona radnih mesta, a samo u Vojvodioni više od 180.000.

"Sada slušamo Pajtića koji priča o otpuštanjima. Besmisleno je i jadno govoriti takve laži poput one da je tim zakonom moguće da trudnice budu otpuštane, jer to nije tačno", rekao je Vulin. Konstatujući da su sada maske pale, Vulin je zaključio da je nakon izjave Pajtića jasno da su protesti očigledno organizovani u saradnji sa tom strankom.

POSLODAVCI ZADOVOLJNI PREDLOGOM ZAKONA

Šef pregovaračkog tima Unije poslodavaca za zakon o radu Nebojša Miletić kaže da je Unija generalno zadovoljna predloženim izmenama Zakona o radu i da ne razume sindikate koji sada najvljuju proteste, jer, podseća, tekst zakona rezultat je zajedničko garad grupe u kojoj su bili i predstavnici vlade i poslodavaca, ali i sindikata.

Takvim stavom, navodi Miletić u izjavi Tanjugu, sindikati sa svog terena prelaze na teren politike, pa, kako kaže, i poslodavci mogu reći da nisu zadovoljni jer puno toga za šta su se zalagali nije prošlo.

"Generalno moramo biti zadovoljni, jer je tekst zakona rezultat nekakvih ustupaka. Nemoguće je učestvovati u radu takve jedne tripartitne radne grupe i očekivati da sve bude onako kako smo mi zamisili. Tako da mi, iskren da budem, nisu jasni sindikati koji najavljuju proteste, demonstracije...Mislim da su se malo zaigrali i da sada porelaze na neki drugi teren koji se zove politika", rekao je Miletić.

On je naveo da su i sindikati imali prilike da kažu šta imaju i podvukao da se izmene i dopune zakona rade već gotovo godinu i po dana te da su u svemu učestvovali, da su angažovani i stručnjaci iz Evrope, eksperti iz Međunarodne organizacije rada, koji su potvrdili da sve izmene i dopune koje bi trebalo da se ugrade su u sladu sa evropskim direktivama.

Kako je naveo, čak neke od tih direktiva i nisu ovoga puta uzete u obzir, ali će možda biti razmatrane kasnije. Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije Dušan Korunoski kaže da predložene izmene sadrže tek 40 odsto onoga što su poslodavci hteli da se postigne izmenama koje bi približile Srbiju nemačkom i švedskom radnom zakonodavstvu.

"Nema posla i nezaposlenost je legendarna, 53 odsto je nezaposlene omladine, a na jugu Srbije je 80 odsto nezaposlenost omladine", navodi on i dodaje da u takvoj situaciji jedan zakon o radu sigurno neće sve da promeni, ali "hajde da krenemo u pravom smeru".

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kv

nekada mu je ce gevara bio zastitni znak. a,sada je fotelja udobna i sve se zaboravi.

pop

Mirin kadar, nema sta!

vrabac

Bezite deco iz ove zemlje odmah!!!

special image