• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pisma podrške vladinom predlogu Zakona o radu

Izvor Tanjug

Privredna komora Srbije saopštila je danas da podržava vladin Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu. Rudari JP Resavica jednoglasno odbacili predlog novog zakona.

Nakon što je Vlada u subotu usvojila Predlog izmena Zakona o radu nastavljaju se javne podrške i retke kritike tog zakonskog predloga.

PKS navodi da predlog predstavlja značajan korak u stvaranju regulatornog okvira u oblasti radnih odnosa, prilagođenog savremenim uslovima poslovanja.

Predloženi zakon, zajedno sa drugim zakonima iz celovitog reformskog paketa, doprineće stvaranju predvidivog i podsticajnog ambijenta za poslovanje i investiranje u Srbiji, smatraju u PKS.

Zakon će, kako navode, doneti veću pravnu sigurnost, jasnija pravila i više reda, manje troškova i administriranja, i što je najvažnije, veće mogućnosti i lakše zapošljavanje, kroz standardne, ali i nove vidove zapošljavanja.

"Umesto dosadašnjeg nefunkcionalnog i nefleksibilnog zakona, koji nije bio ni po meri radnika ni poslodavaca, ni domaće privrede ni stranih investitora, dobićemo moderniji zakon, u koji su, u ovom trenutku, ugrađena i kompromisna rešenja, ali koji je veliki pomak i dobra osnova za dalje unapređenje zakonodavstva u ovoj oblasti", navedeno je u saopštenju.

PKS je pozvala sve aktere na ekonomskoj i političkoj sceni Srbije na opšti konsenzus u usvajanju i primeni reformskih zakona i sprovođenju celovitih reformi neophodnih za ekonomski oporavak i privredni razvoj Srbije.

Srpska asocijacija menadžera (SAM) podržala je Vladu Srbije u procesu reforme radnog zakonodavstva očekujući brzo usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu u Parlamentu, čime ce se postići važan korak u unapređenju poslovnog ambijenta u zemlji.

Iako SAM nije članica Socijalno-ekonomskog saveta, ipak je bila aktivno uključena u rad radne grupe i stručne javnosti u proteklih par godina i bila konstruktivan partner vladi sa predlozima koji su bili od koristi i sa ciljem stvaranja boljeg ekonomskog ambijenta.

"SAM je udruženje koje je, u svom članstvu pored interesa poslodavaca, pođednaku pažnju davala i njenim zaposlenima i s tim u vezi smatramo da je ovaj predlog dovoljno izbalansirano resenje koje se u ovim okolnostima nudi i poslodavcima i zaposlenima", navedeno je u njihovom saopštenju.

To udruženje očekuje da će i poslanici Skupštine Srbije prepoznati nameru vlade da prilagodi Zakon o radu stvarnim uslovima na tržistu rada, te da će ovaj zakon biti usvojen u parlamentu u najskorijem roku.

Oni, takođe, očekuju da će i građani razumeti ozbiljnost trenutne situacije i neophodnost izmena postojeće regulative, jer je interes svih bolji zivot u Srbiji.

Regionalna privredna komora Lesovac saopštila je da podržava ekonomske reforme vlade, jer samo u suštinskim i ozbiljnim reformama vide šansu za izlazak iz duboke krize u kojoj se nalazi naša privreda.

Privrednici Jablaničkog i Pčinjskog okruga svesni su da ekonomske reforme podrazumevaju i novu zakonsku regulativu, uključujući i zakone o radu, stečaju, privatizaciji, građevinskim dozvolama...., kako bi se unapređenjem poslovnog ambijenta dodatno stimulisali investitori da ulažu u našu zemlju i otvaraju nova radna mesta.

Zbog toga ta komora posebno pozdravlja donošenje Zakona o radu, jer , kako navodi, taj zakon odražava potrebe privrede, daje najbolja moguća rešenja za one koji ulažu i otvara mogućnost za nova zaposlenja.

Radnici i poslovodstvo Jumka saopštili su danas da podržavaju donošenje novg Zakona o radu, kao i ostalih reformskih zakona koje je predložila vlada, a koji će stvoriti novi privredni ambient u Srbiji.

"Sigurni smo da će novi zakon o radu omogućiti odvajanje rada od nerada, doprineti otvaranju novih radnih mesta i privući prekopotrebne nove investicije u Srbiju", navedeno je u saopštenju ove holding kompanije u restrukturiranju.

RUDARI RESAVICE NE PODRŽAVA ZAKON O RADU

 Sindikat rudara JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica najavio je danas da ne podržava predložene izmene Zakona o radu i da će učestvovati u svim protestima ukoliko ih bude organizovala Konfederacija slobodnih sindikata Srbije.

 Glavni odbor tog sindikata koji objedinjuje devet rudnika za podzemnu eksploataciju uglja u Srbiji, održao je danas sednicu gde je rečeno da, za razliku sindikata "Nezavisnost" Resavice, oni ne podržavaju Zakon o radu jer umanjuje prava radnika i umanjuje plate.

 Sindikat "Nezavisnost" Resavice u restrukturiraju saopštio je danas da podržava predložene izmene Zakona o radu jer "rudari ne žele da se njihova muka politizuje i da je rudarima stalo da žive od svog rada što će novi zakon omogućiti".

"Mi smo neprijatno iznenađeni da su bez dogovora sa nama i mimo svoje centrale, jer njihova centrala sutra organizuje proteste, dali to saopštenje. Ja ne znam koji je njihov motiv, mada neke kolege kažu da nisu u tome učestvovali", rekao je za agenciju Beta predsednik sindikata rudara Resavice Goran Nikolić.

Nikolić navodi da su iznenađeni i izjavom predsednika sindikata EPS-a koji je kazao da će podržati Zakon o radu, iako je to suprotno onome što je odlučeno na Izvršnom odboru.

 "Tu je verovatno u pitanju 'kupovina' sindikalaca ili ucena", ocenio je Nikolić.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ceca

Podrška Rudarima!Nedozvolite da nas unište!UZ VAS SAM RUDARI!!!

crni

Sigurni smo da će novi zakon o radu omogućiti odvajanje rada od nerad Gospodo kojeg nerada za 15 16 hiljada mesecno? Sram va sbilo robovlasnici jedni.

Ahtung

@crni Goran Nikolić je naš Leh Valensa!

special image