• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poruka bivšeg ministra Krstića

Izvor Tanjug

Bivši ministar finansija Lazar Krstić, čiju ostavku je potvrdila Skupština Srbije, kaže da je ovo trenutak za oštre rezove, koliko god oni socijalno ili politički bili teški.

On ocenjuje i da će, ukoliko reforme ne budu sprovedene, država biti na kolenima.

"Hteo sam nagli zaokret, ali oni koji donose političke odluke i koji su i izabrani od naroda da to rade, smatraju da je uputnije, ako ne i odgovornije, pokušati ovaj drugi način. Za mene su potencijalni rizici tog puta veći od socijalnog troška ovog naglog zaokreta koji sam predložio", rekao je Krstić u intervjuu nedeljniku NIN.

Ukoliko nastavimo da ignorišemo stvarnost i ne sprovedemo reforme, kaže Krstić, rizici su da državu dovedemo bukvalno na kolena.

"A onda će biti kao u Grčkoj, gde je smanjenje penzija i plata išlo i do 40 odsto ili više", kaže Krstić.

Tvrdi da se sa premijerom nije sporio oko cilja, a to je smanjenje deficita za 1,7 milijardi dinara do kraja 2017, ali se nisu saglasili oko načina na koji će se do tog cilja doći, zbog čega je i odlučio da podnese ostavku.

Krstić je aktuelnu situaciju slikovito uporedio sa vožnjom broda pri čemu su, kako kaže, opcije - ili nagli zaokret i rizik da neki ljudi ispadnu, ili da se ide sporo i zaokreće malo pomalo s tim da postoji sigurnost da svaki šraf u toj mašini mora biti na svom mestu.

"Nažalost, kod nas su institucije u takvom stanju da u to ne možete biti sigurni. Dakle, dovoljno smo daleko od ledenog brega, i ja sam sada pritisnuo sirenu za uzbunu", naveo je on.

Krstić kaže da je njegov naslednik Dušan Vujović upoznat sa stanjem u javnim finansijama, a ne isključuje ni mogućnost povećanja poreza.

"Ako bih se odlučio na blaže smanjenje rashoda, a ono ne bude dovoljno, moja rezervna opcija bila bi povećanje poreza. Sigurno ne bih računao na mogućnost naknadnog smanjenja plata i penzija, uzev da znam koliko je to socijalno i politički teška odluka", rekao je bivši ministar.

Rekao je i da neće biti zaposlen u vladi, ali je na raspolaganju premijeru.

U Ameriku se, verovatno, neće vraćati, a o ostalom još nije razmišljao.

"Nisam imao političke ambicije i nisam se libio da kažem celu sliku, koliko god to bolno bilo. Da prestanemo da ignorišemo stvarnost, da zatvaramo uši i oči, jer bi onda put do izlečenja mogao da bude još bolniji", rekao je Krstić.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Era rosoneri

E jadno je tvoje znanje iz ekonomije bivši ministre. Niko nikad nije postavio ekonomiju na noge a da nije pokrenuo proizvodnju i povećao zaposlenost. Po cenu nepopularnih mera kao što su zabrana uvoza određenih proizvoda odnosno na bazi reciprociteta uvoz-izvoz. Prodali ste prehrambenu industriju Hrvatima tako da oni rešavaju svoje probleme. Hrvatska duvanska industrija je uništila našu duvansku industriju. Sve što iole vredi prodato je. Pa ja kad sam video Kori Udovički u vladi bilo mi je jasno da smo nadrljali jer je ona došla da sprovodi politiku MMF i da radi na uništavanju srpske privrede. Kako mi se gadi jad gledam vaša namešteno ozbiljna lica. Samo maloumnim nije jasno da je tvoja ostavka bivši ministre produkt dogovora da bi se očuvao rejting premijer jer on zaboga "vodi računa" o narodu. I na kraju treba da je jasno da je to što radite zločin prema narodu Srbije i državi Srbiji.

TRex

Trebalo bi odmah izvršiti 'progresivno' smanjivanje plata i penzija, tj. one najveće najviše i smanjiti, ali ne i najmanje penzije nap. ispod 15000 koje obezbedjuju biološki opstanak.

zevs

Prvo sto se tice ministra Krstica moje licno misljenje kad je stigao je bilo, videce gde se i na cega vratio, znam kako daljina ucini nestvarnim nesto sto je stvarno. Uzalud mi pricamo kako tesko živimo, kad se vines tamo odakle se vratio min. Krstic se živi carski (naravno ne svi) ali velika vecina. Nije nasa omladina glupa sto hrli samo da ode, no kad je vec toliko od srca dao sebe da nam pomogne, doneo je svoje iskustvo koje nesumnjam uopste nije malo, želim da istraje i da ostane kod nas takav jedan sposoban covek vise nam treba. Za ministarsku fotelju mislim da nepati sto drugi neshvati sta je on hteo reci. Mnogi veoma veoma ostroumni ljudi, skolovani, stabilni, otresiti, vidjeni, reciti su se umorili od objasnjavanja sta je dobro za nas, a mi kao da necemo da cujemo, nego sve sto je dobro, skloni u stranu i neka cuti. Podržavam borbu za poboljsavanje stanja u zemlji, a opet kažem da smanjenje penzija i plata je vatra i benzin u opciji, pa ko je hrabar samo napred i cestitam ako to uspe. Ujedno sve pokradeno, nelegalno steceno, nenaplacene obaveze, redovna naplata zaostalih i redovnih dugova za porez eto para samo sipa ko kvoderi. Zasto, zasto, stalo se pitam kod nas naplata poreza nije kao i svugde u svetu p a to je osnovna stavka svakog gradjanina. Poreski sistem se mora urediti pod konac, a naravno prvo sudstvo. Pa ko neplati porez na sud, slede sankcije ostre, i resena stvar. Nema ocu necu, nesme godina da se zavrsi, a da u februaru kad se obicno saniraju rezultati ili vec kad se dodje do podataka gde je jako jako puno dužnika. Svi svoje obaveze jednostavno moraju da plate i tu je kraj price. Sto neko nemože da plati nemože sebi ni da priusti.

special image