• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pionir i Kraš među 100 najvećih konditora u svetu

Izvor Tanjug

Srpski Pionir i hrvatski Kraš, dve konditorske kompanije iz regiona, našle su se među 100 najvećih proizvođača slatkiša na svetu.

Ove kompanije našle su se na rang listi američkog magazina Kendi Indastri (Candy Industry).

Američka kompanija Mars, koja proizvodi čokoladice "snikers" (snickers), "mars", "baunti" (bounty) i "tviks" (twix), najveći je svetski proizvođač konditorskih proizvoda, sa godišnjim prihodom od 17,64 milijardi dolara, pokazuje istraživanje objavljeno u specijalnom izdanju Kendi Indastrija.

Na drugom mestu je, kako prenosi regionalni portal Kapital, američka kompanija Mondelez Internešnel, nekadašnji Kraft Fuds, koja u svom asortimanu, između ostalog, ima "milku", a ostvaruje prihod od 15 milijardi dolara. Pored "milke", Mondelez je poznat i po brendovima "oreo" i "toblerone". Kompanija je promenila ime pre dve godine, a novo ime je sastavljeno od dve reči monde (svet) i delez (ukusno).

Švajcarska kompanija Nestle, s godišnjim prihodom od 11,76 milijardi dolara je na trećem mestu ove liste.

Među vodećih 100 konditorskih kompanija, prema ovom magazinu, nalaze se i japanski Meiji" (11,74 milijarde dolara), italijanski "Ferrero" (10,9 milijardi dolara), američki "Hershey's" (7,04 milijarde dolara), argentinski "Arcor" (3,7 milijardi dolara), italijansko-holandska kompanija "Perffeti" (3,3 milijarde dolara), nemački "Haribo" (3,2 milijarde dolara) i švajcarski "Lindt" (3,15 milijardi dolara).

U društvu 100 najvećih "slatkih kuća" su i hrvatski Kraš čiji su najpoznati proizvodi "bajadera", čokoladice "zivotinjsko carstvo", "bronhi" i "kiki" bombone.... S prihodima od 163 miliona dolara od prodaje godišnje, Kraš je zauzeo 79. mesto.

Na 86-tom mestu je srpski Pionir, najpoznatiji po medenjacima "medeno srce", koji godišnje od prodaje slatkiša ostvaruje prihod od 140 miliona dolara.

Na poslednjem mestu liste je australijska kompanija "Darell Lea", s prihodima nešto iznad 100 miliona dolara.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kitić

Dokaz da možemo kada želimo raditi pametno!još kada bi radnici bili nagradjeni primerenim platama, pravda bi bila zadovoljena.

Predrag

A nase SwislionTakovo?

miloš

Sada kad polude radnici Subotičkog Pionira kada pročitaju..sa njihovim malim platama od dvadeset hiljada...

special image