• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi zakon ne važi za firme u stečaju

Izvor Tanjug

Zakon o stečaju koji je stupio na snagu danas neće obuhvatiti 2.000 firmi, s obzirom na to da ovaj akt ne može da se primenjuje retroaktivno.

Primena novog zakona je trenutno veoma ograničena jer zakon takođe ne može da se primenjuje ni na firme koje su stupile u stečaj danom njegove primene.

Od firmi u stečaju, prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika dostavljenih Tanjugu, trenutno je 1.366 privatnih firmi a u 554 privredna subjekta u stečaju je država većinski vlasnik.

Sagovornici Tanjuga tvrde da pomenuti zakon neće uspeti da "vrati u život" i brže okonča stečajni postupak ni firmi koje od danas uđu u stečaj.

To znači da zaposleni i rukovodstvo ovih firmi ne mogu očekivati da će stečajni postupak voditi u ambijentu čija je veća transparentnost, brže sprovođenje i veće namirenje stečajnih poverilaca.

A upravo su ovo ciljevi novog zakona koji je danas stupio na snagu, objašnjavaju u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

Izmenama i dopunama Zakona o stečaju, tvrde Tanjugu na ovoj adresi, otklanjaju se elementi koji su otvarali prostor za korupciju tako što sva lica koja su povezana sa stečajnim dužnikom ne mogu da budu članovi odbora poverilaca i svrstavaju se u četvrti isplatni red.

"Povezana lica svoja prava sada mogu ostvariti tek nakon svih ostalih", ističu u ovoj državnoj agenciji.

Za većinu likvidacija jedino rešenje

Da suštinske promene ovaj zakon neće doneti tvrdi i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić, koja je uverena da se rokovi u kojima traje stečajni postupak neće skratiti. "Nema neke posebne svrhe ni što povezana lica svoja prava mogu ostvariti tek nakon ostalih kada te firme nemaju sredstva za isplatu. Jednostavno, nema imovine, nema para, nema od čega da se naplate poverioci", napominje ona. Savić tvrdi da je za firme koje ulaze u stečaj likvidacija jedino rešenje.

 Zakon će omogućiti i smanjenje indirektnih troškova stečajnog postupka, što znači da će, kako ističu, dolaziti do pravovremenog pokretanja postupka čime se povećava vrednost stečajnog dužnika ili stečajne mase.

Izbor stečajnog upravnika će biti vršen isključivo metodom slučajnog odabira. Zakonom se, kako je istaknuto, ubrzava postupak usvajanja unapred pripremnjenog plana reorganizacije (UPPR) i planova reorganizacije.

Konsultant Dragoljub Rajić ocenjuje za Tanjug da trenutno postoji oko 40.000-45.000 firmi koje su u blokadi, od čega je oko 25.000 hiljada u predstečajnom stanju.

"Iz statusa blokade u stanje stečaja firme uglavnom dospevaju početkom kalendarske godine jer posle skoka prodaje krajem godine dolazi hronični pad koji stalno postoji tokom januara i februara i onda mnoge firme koje se tokom decembra nisu oporavile uglavnom u januaru odu u stečaj", tvrdi Rajić.

Član Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić ocenjuje za Tanjug da novi zakon o stečaju neće pomoći firmama koje od danas stupe u stečaj niti da brže okončaju postupak, niti da sa uspehom sprovedu plan reorganizacije, niti bržu naplatu poverilaca.

"Na prste mogu da se izbroje firme koje su ušle u plan reorganizacije, a koje su ozdravile. Ne vidim ni da će troškovi koštanja stečaja biti smanjeni", navodi ona i dodaje da stečaj nikada nije način oporavka firmi.

V.d. direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Ivana Matić izjavila je nedavno Tanjugu da će stečajni postupci nakon usvajanja novog zakona o stečaju trajati najduže dve godine, kao i da će kontrola rada stečajnih upravnika biti stroža.

Ona je rekla i da je do sada prosečno trajanje stečajnih postupaka oko 3,5 godine, ali da postoje i slučajevi koji traju znatno duže.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

neverujuci

Koja mu je svrha ako je selektivan , a u ostalom pravda je u svetskim razmerama prevazidjena kategorija nepostoji , postoje samo interesi....

special image