• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Među 500 moćnih firmi na "Istoku" samo devet naših

Izvor Tanjug

Među 500 najuspešnijih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) u 2013. godini nalazi se devet firmi iz Srbije. Prednjače velike zemlje - Poljska, Ukrajina i Mađarska...

Prema studiji međunarodne kompanija za osiguranje potraživanja Coface, "Coface CEE Top 500", najbolje plasirana kompanija iz Srbije je Naftna industrija Srbije (58. mesto), zatim Fijat automobili Srbija (105) i Elektroprivreda Srbije (124), te Telekom Srbija (263).

Na listi su firmi koje imaju godišnji primet veći od 120 miliona evra i Termoelektrana "Nikola Tesla" (300), Delez Srbija (314), Srbijagas (373), aposdljednja dva predstavnika Srbije (sa centralama van zemlje) su Merkator-S (387) i Idea (450).

Poljska je opet lider regiona po broju uspešnih kompanija kojih je 148, dok je Ukrajina u 2013. godini, neposredno pre izbijanja krize i građanskog rata na istoku zemlje, među 500 najuspešnijih imala 90 firmi, što ju je svrstalo na drugu poziciju.

Mađarska je na trećem mestu sa 62 kompanije a slede Češka i Rumunija sa po 48 kompanija na listi.

Izazovna ekonomska godina 2013. uticala je na vodećih 500 igrača: kompanije u Centralnoj i Istočnoj Evropi neznatno su povećale promet za 0,2 odso na preko 644 milijardi evra, a vodećih 500 pokrivaju 3,7 odsto ukupne radne snage (oko 2,5 miliona zaposlenih) u zemljama CIE.

Poljska, najveća ekonomija u Centralnoj Evropi, iako vodeća po broju kompanija, u 2013. ih je imala 23 odsto manje na listi nego u 2012. godini.

Ukrajina je zbacila Mađarsku sa drugog mesta i vratila se u vrh, a 90 ukrajinskih kompanija generisale su promet od 101 milijarde evra u 2013. godini, što predstavlja do sada najvišu zabeleženu cifru na rang listi, jer je većina pridošlih kompanija sa izuzetno visokom stopom rasta prometa.

Naftni i gasni sektori opet su dali najviše kopmanija iz rang liste vodećih 500, jer je ukupno 77 naftnih i gasnih giganata generisalo promet od 162 milijarde evra, mada je to pad od 3,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Jedan broj vodećih od 500 na rang listi, koji ponovo dolazi iz Poljske, nije bio bez poteškoće u 2013. godini. PKN Orlen još jednom je pobednik uprkos negativnim promenama u neto dobiti i prometu.

Kao i u prethodnoj godini, dobavljači energije ostvarili su promet čija je veličina bila gotovo kao polovina pobedničkog sektora (90 milijardi evra), dok je prosečni rast prometa bio samo 0,9 odsto posle veoma obećavajućih 11 odsto u 2012. godini.

Sektore koji su pali predvodi građevinski sektor. To i dalje predstavlja ograničenje u regionu CIE i daje materijal za statistike o stečaju u mnogim zemljama u regionu, navedeno je u saopštenju Coface.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image