• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stroga kontrola izvoza za Rusiju, bez prepakivanja

Izvor Tanjug

Cariska služba Srbije pojačala je kontrolu porekla robe koja se izvozi u Rusiju radi sprečavanja eventualnih zloupotreba.

U saopštenju Ministarstva finansija i Uprave carina se navodi da je carinska služba potpuno "spremna za takav izazov" jer se već sretala sa prekršajima koji podrazumevaju lažiranje porekla proizvoda.

"To znači da u novonastaloj situaciji kada su na snazi ekonomske sankcije između EU i Rusije, carinska služba Srbije preduzima vanredne mere kontrole kako se ne bi dogodilo da neko zloupotrebi trenutak i pokuša da 'prepakuje' neki evropski proizvod i tako ga
izvozi u Rusiju, predstavljajući ga kao srpski", navodi se u saopštenju.

Odlukom Vlade Ruske Federacije, na godinu dana je u Rusiju zabranjen uvoz niza poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda poreklom iz EU, SAD, Kanade, Australije i Norveške.


Carinska služba, je sledeći stav i strategiju Vlade, preduzela niz mera koje bi trebalo da spreče potencijalne zloupotrebe a istovremeno omoguće nesmetan izvoz domaćih proizvoda.

"U cilju sprečavanja eventualnih zloupotreba, Uprava carina je, u okviru svojih nadležnosti, pojačala kontrole kada je u pitanju poreklo robe, posebno robe koja je izvezena u Rusku Federaciju u prethodnom periodu, a najpre one koja je izvezena od trenutka stupanja
na snagu Ukaza do danas", navodi se u saopštenju.

Služba takođe dodaje da se poštuju sve preporuke EU i da nisu uvedene nikakve dodatne subvencije za izvoz u Rusiju.

Kada je, pak, reč o izvozu srpskih proizvoda na rusko tržište, situacija je tu nepromenjena i on se odvija nesmetano na osnovu pomenutog Sporazuma o slobodnoj trgovini.

U Saopštenju se navodi i da ne postoji realni osnov za uverenje da će Srbija zloupotrebiti novonastalu situaciju, jer to nije činila ni tokom punih 14 godina koliko je na snazi Sporazum o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Ipak, ne treba zaboraviti činjenicu da je kapacitet domaće "proizvodnje i prerađivačke industrije ograničen, te da Srbija nije u mogućnosti da u kratkom roku osetnije poveća izvoz. Podaci koji su dostupni javnosti pokazuju da iako, sa naše tačke gledišta, izvoz u
Rusiju jeste velik, gledajući iz svetke perspektive, te količine su zanemarljive", dodaje se u saopštenju.

Uprava carina navodi da nema nikakvih dilema kada je u pitanju odnos prema izvozu u Rusiju, jer će se kao i u slučaju izvoza na druga tržišta, primenjivati isti principi, a to znači poštovanje pravila i standarda koje smo prihvatili prilikom zaključivanja pomenutih
Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image