• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjene nagrade beležnicima za založne izjave

Izvor Tanjug

Visina nagrade javnom beležniku za sačinjavanje založne izjave, kada je predmet pravnog posla zasnivanje hipoteke ili drugog založnog prava, smanjena je za 60 odsto, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Na inicijativu Ministra pravde Nikole Selakovića, to je u petak dogovoreno sa predstavnicima Komore javnih beležnika, a povodom prvih informacija od građana koje su stigle "sa terena".

Osnov za odredivanje nagrade javnim beležnicima, kada je predmet pravnog posla zasnivanje hipoteke ili drugog založnog prava je iznos potraživanja koje se obezbeđuje, ako je ono niže od vrednosti založene stvari ili prava, bez sporednih potraživanja.

Građani će shodno tome plaćati 40 odsto od vrednosti propisanih u tarifniku nagrada javnobeležničkih usluga nego do sada, pošto to rešeje bude objavljeno u "Službenom glasniku".

Tarifnik predviđa da se za poslove do vrednosti 600.000 dinara plaća nagrada od 9.000 dinara, od 600.000 dinara do 2.5 miliona dinara plaća se nagrada od 15.000, a od 2.5 do pet miliona dinara nagrada je 21.000 dinara.

To znači da će se za uslugu založne izjave za vrednost pravnog posla do 600.000 dinara ubuduće plaćati nagrada 3.600 dinara umesto dosadašnjih 9.000, za vrednost pravnog posla od 600.000 do 2.5 miliona dinara 6.000 dinara, od 2.5 do pet miliona dinara 8.400 dinara i tako dalje.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

milos

dosta je pljacke! i to je previse! to treba da kosta 200 dinara a ne 9000 ili 3500! nabijate cijene i pljackate narod kao da zivimo u svajcarskoj a plate i penzije 20000 ilu 30000!

istina

Samo sto su poceli sa radom odmah se nesto menja... nije bitno o cemu se radi bitno je da se i na ovim primerima vidi kako nasa drzava "odgovorno" stavlja u rad nosioce javnih ovlascenja a isto tako i bilo sta drugo. Ministre pa prvo treba procitati njihov akt i obratiti paznju na tarife jer to je negde najbolnija tacka za sve pa ga tek onda usvojiti jer obo je stvarno smesno. Ministre pored toga udjite nekad i u sud malo se obrazujte i na prakticnom polju pustite samo knjige, skoro ste advokate prozvali veoma pogrdno ali za razliku od vas koji ste radili sa studentima advokati svakodnevno rade sa "zivim predmetima" i bore se za neku pravdu i ispravljaju greske vasih tuzilaca naravno za to su placeni ali su svakodnevno u "vatri" nema izmisljenih prica da bi studentima bilo zanimljivo. toliko

Dex

Da se SMANJE i takse za građane, a ne samo nagrade za beležnike! Ovo je samo još jedna u nizu pljački ionako osiromašenog naroda! Sramota!

special image