• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva Ikea u Srbiji krajem 2016.

Izvor MONDO/Agencije

Prva robna kuća švedske kompanije Ikea u Srbiji trebalo bi da bude otvorena krajem 2016. godine, na osnovu memoranduma o razumevanja koji su danas potpisali Vlada Srbije, Grad Beograd i Ikea.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je rekla nakon potpisivanja tog dokumenta da Ikea planira da uloži oko 300 miliona evra u izgradnju pet robnih kuća u Srbiji.

"Prva robna kuća Ikee biće u Beogradu, u Bubanj potoku, i zaposliće 300 radnika", rekla je Mihajlovićeva.

Na konferenciji za novinare je saopšteno da je vrednost te investicije oko 70 miliona evra, ali i da je planirana izgradnja ukupno pet robnih kuća na teritoriji Srbije , dve u Beogradu, i po jedna u Nišu, Novom Sadu, i centralnoj Srbiji.

Gradnja robne kuće u Beogradu kod Bubanj Potoka, treba da počne na jesen naredne godine.

Mihajlović je poručila da će Vlada i to ministarstvo učiniti sve da sve bude završeno u predviđenim rokovima i da se dozvole za gradnju izdaju najbrže moguće, kao i da se izmesti saobraćajna infrastruktura kod Bubanj Potoka. "Prvu robnu kuću" Ikee imaćemo izgrađenu najkasnije do kraja 2016. kazala je Mihajlović.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da će dolazak Ikee u Srbiju privući druge strane investitore u novu privrednu zonu koja će biti napravljena kod Bubanj Potoka.

Plan detaljne regulacije je prevideo da se kod Bubanj Potoka napravi privredna zona površine 167 hektara, a robna kuća Ikea će se prostirati na oko 35.000 kvadratnih metara i ponudiće pun asortiman od oko 9.500 proizvoda.

"Ovo je veliki dan za grad Beograd i potpisivanjem ovog sporazuma smo korak bliže da konačno imamo robnu kuću u Beogradu", naglasio je Mali dodajući da ta investicija pokazuje povratak poverenja investitora u Srbiju i sve reforme koje su Vlada Srbije i grad Beograd uradili u proteklih nekoliko meseci.

Mali je rekao da će u narednih mesec dana Ikea potpisati protokol o gradnji robne kuće kod Bubanj Potoka sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kako bi se precizno definisala prava i obaveze u vezi sa uređenjem lokacije.

Direktor sektora za nekretnine i razvoj kompanije "Ikea" u jugoistočnoj Evropi Vladislav Lalić je kazao, da se dugo pričalo o toj investiciji u Srbiji, ali da su sada sazreli uslovi za "korak dalje", kao i da do sada ta investicija nije mogla da se realizuje zbog imovinskih problema, nedostatka infrastrukture i zato što Ikea dugoročno planira svoje investicije kako bi mogla da ih održi najmanje 30 do 50 godina.

On je istakao da će građani Srbije zahvaljujući dolasku Ikee, moći da kupe kvalitetne proizvode po pristupačnim cenama za većinu građana.

Lalić je rekao da Ikea nije odustala od namere da u Srbiji u budućnosti započne i proizvodnju odnosno otvori fabriku i izvozi svoje proizvode iz Srbije u ceo svet.

On je kao primer naveo da je Ikea došla u Poljsku devedesetih godina prošlog veka i da je godišnji izvoz iz te zemlje dostigao milijardu i po evra.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lalić je rekao da je Ikea već kupila zemljište kod Bubanj Potoka na kome će biti izgrađena prva robna kuća u Srbiji.

Ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp je istakao da je ovo značajan događaj za unapređenje odnosa Srbije i Švedske i da je srpska vlada omogućila vrlo povoljnu klimu za dolazak stranih investitora.

Komentari 32

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tanja

Naše ste unistili pa tudje dodje ko koleteralna šteta!!!!

Милош

А шта ће нам робна кућа? Што не отворе производњу ако су већ тако великодушни па запосле 100, 200 радника, и неколико инжењера? Овако нам уопште не треба. Биће запослено нешто мало радника због јефтине радне снаге, а већина новца ће одлазити код њих...

VecaBGD

Ode "Forma Ideale" u PM...konacno :D

special image