• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do kraja 2016. nam stiže još 27 ruskih vozova

Izvor Tanjug

Železnice Srbije i Ruske železnice potpisale su tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, ugovore o remontu tri deonice na Koridoru 10 i nabavci 27 novih dizel motornih vozova.

Vrednost nabavke je 148,7 miliona evra, a direktor Direkcije za prevoz srpskih Železnica Negoslav Teofilović kaže da će prvi voz stiću krajem 2015, a ostali do kraja 2016.

Vrednost ove nabavke iznosi 100 miliona dolara i finansiraće se ruskim kreditom za srpske železnice, čija je ukupna vrednost 800 miliona dolara.

Tefilović je rekao Tanjugu da su pregovori o nabavci ruskih dizel-motrnih vozova trajali jako dugo, čak od januaru prošle godine sve do pre neki dan.

Spske žeznice će za 100 miliona dolara kupiti 27 vozova proizvedenih u ruskoj kompaniji Metrovagonmaš i dobiti rezervne delove, čija je vrednosti oko 2,6 miliona dolara, rekao je Teofilović.

"Taj ugovor je jako bitan i za železnicu i za narod Srbije, jer će ruskim vozovima putovati mnogo udobnije - to su savremeni vozovi sa klimom, grejanjem, toaletima... i imaju 70 odsto opreme iz EU koja se svuda koristi", naglasio je Teofilović.

Prema njegovim rečima, Železnice Srbije nameravaju da te vozove uključe u saobraćaj na neelektrificiranim prugama u Srbiji i pojačaju postojeće relacije, ali i da ih koriste na novim.

"Očekujemo da će krajem naredne godine doći prva dva voza, a nakon toga ćemo svakog meseca dobijati još po dva voza. Nadam se da ćemo do tada uspeti da podignemo stepen brzine na određenim relacijama kako bi što više putnika prešlo sa autobusa na voz", naglasio je Teofilović.

On je podsetio da su srpske železnice pre nekoliko godina nabavile 12 istih takvih ruskih vozova, što je finansirano kreditom železničke banke Evrofime i da su se ti vozovi odlično pokazali.

"Što se tiče postojećih 12 ruskih vozova, oni su puni putnika, jedino imamo problem što lokalne samouprave (Kruševac, Kraljevo, Vršac...) traže da se poveća broj tih vozova, ali mi trenutno nismo u mogućnosti", naveo je Teofilović.

On je kazao da će Železnice Srbije tek razmotriti na kojim će novim relacijama uvesti ruske vozove, ali da će se sigurno koristiti na relaciji Požarevac - Zaječar.

Voz je dvodelan i ima 120 mesta za sedenje i 126 za stajanje, a može da se kreće brzinom do 120 km na sat.

Opremljen je najsavremenijom opremom, a glavne komponente proizveli su najpoznatiji evropski proizvođači, prema međunarodnim standardima.

Teofilović je potpisao ugovor sa generalnim direktorom kompanije ruskih železnica "RŽD Internacional" Sergejom Pavlovom, u okviru posete Putina Srbiji i svečanog obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Dugom svetskom ratu i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image