• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: I Švajcarska banka beleži gubitke

Izvor Beta

Tokom 2013. godine, u Srbiji je bila najniža inflacija u poslednjih 50 godina, a kurs je bio stabilan, saopšteno iz Narodne banke Srbije.

 NBS se pravda: I Švjacarska banka je u minusu Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Kako je navedeno tokom prošle godine devizne rezerve uvećane su za 180 miliona evra.

"Smatramo da je naša dužnost da ostvarimo našu zakonsku obavezu, odnosno obezbedimo monetarnu i finansijsku stabilnost u zemlji, što je u 2013. godini uspešno i ostvareno", naveli su iz NBS.

Kako su objasnili, finansijski rezultat ni na koji način ne predstavlja opterećenje za poreske obveznike u Srbiji, te dosadašnji rezultati opravdavaju troškove.

Iz Narodne banke Srbije su podsetili da do avgusta 2012. godine ta banka nije Vladi Srbije "uplatila ni jedan dinar kamate na budžetska sredstva, iako je bila u obavezi da to radi mesečno".

Povezane vesti

"Podsećamo i da je rast cena iznosio više od 12 odsto, a kurs uz enormno trošenje deviznih rezervi oscilirao tako da ni privreda ni stanovništvo nisu mogli predvideti koliko će im biti prihodi, odnosno rashodi sledećeg meseca", navode.

U NBS ističu i da su netačne tvrdnje da je jedini put kada je NBS ostvarila gubitak bila 2013. godina, jer rezultati od 2006. godine do sada pokazuju da je gubitak ostvaren i 2006. i 2007. godine.

"Ni danas NBS nije izolovan slučaj, jer su opšte ekonomske okolnosti svuda teške. Naime, Centralna banka Švajcarske je u 2013. godini zabeležila neto gubitak od 9,1 milijardi švajcarskih franaka (10,4 milijarde dolara), u odnosu na gubitak od šest milijardi franaka godinu dana ranije, odnosno u 2012. godini. Švajcarska centralna banka je zbog gubitaka obustavila isplatu dividendi, kao i uplate u državni budžet", navodi se u saopštenju.

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zeljko

Pobogu, sa kim se poredi NBS, normalni li su oni uopste? Pa kolike su devizne rezerve Svajcarske u odnosu na nase? Bruka!

revolucija

ovo je situacija kada se loš đak pravda roditeljima da je pored keca koji je dobio i odlikaš dobio takođe keca pa je sve ok. Ali taj odlikaš će se popraviti a mi teško.

Njegos

Zasto uvek moramo da se uporedjujemo sa losim. primerima? Svajcarska banka je imala gubitak, zato je normalno da i NBS ima gubitak?! Stara narodna uvek je neko drugi kriv, mi. nismo nikada!!!

special image