• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji 26.000 firmi bez ijednog zaposlenog

Izvor Beta

U Srbiji postoji 26.000 firmi bez ijednog zaposlenog što je 30 odsto od ukupnog broja firmi, izjavio je danas diretor Agencije za privredne registre (APR) Zvonko Obradović.

On je na predstavljanju publikacije najuspešnijih i najboljih preduzeća u Srbiji u 2013. "TOP-300", novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS) kazao da je broj tih firmi u Srbiji manji nego u susednim zemljama.

U Hrvatskoj firme bez ijednog zaposlenog čine čak 50 odsto ukupnog broja firmi, dok je u Velikoj Britaniji čak tri četvrtine takvih firmi.

On je potsetio da je u Srbiji 2003. godine kada APR nije postojala i registracija se radila u sudu, a finasijski izveštaji se podnosili Narodnoj banci, bilo 21.000 firmi bez zaposlenih ili 29 odsto, dok je 2005. takvih firmi bilo 25.000.

Povezane vesti

"Ovde se ne radi ni o kakvim fantonskim kompanijama, već o legalnom modelu da se posluje funkcioniše i obavlja privredna delatnost. Te firme se bave privrednom delatnošću u kojoj nije neophodan uslov da određeno lice postoji i uglavnom su to uslužne oblasti", naglasio je Obradović.

Po njegovim rečima, jedan od problema Srbije je i to što se od 2007. godine broj privrednih subjekata kreće oko 330.000.

"Srbija mora da poveća bazu privrede jer se 'zakucala' na brojci od oko 330.000 privrednih subjekata. To treba promeniti i raditi na popularizaciji kroz školu i obrazovanje", kazao je Obradović.

On je naveo da je među 750.000 nezaposlenih u Srbiji samo 7.000 visokokvalifikovanih zanatlija: "Mi smo zanate zanemarili, a negujemo menadžere i oni ne mogu nigde da se zaposle, a podaci jasno pokazuju da zanati imaju perspektivu", kazao je on.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana

Ziva neznam bez nemam rec

NIKOLA

NE TREBA DA RADE ZA 300 DINARA POBEGLI U RUSIJU PAMETNI

Dragan

Nek bude toliko a mozda ima i vise al OK. E recite sad otprilike koliko ima zaposleni ljudi u tim firmana i naj bitnije niko od njih neprima platu niti im ide radni staz i odakle da plate kartu GSP e to je prava istina

special image