• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS muči jeftini nafta i dinar,dobit trećinu manja

Izvor Tanjug

Prema rezultatima za devet meseci ove godine, neto dobit Naftne industrije Srbije (NIS) bila je 21 milijardu dinara, što je 33 odsto niže nego prošle godine, saopštila je kompanija, navodeći da je pogoršanje spoljnih ekonomskih uslova im

Generalni direktor kompanije Kiril Kravčenko je izjavio da je ekonomska situacija u kojoj danas posluje NIS znatno gora od prošlogodišnje i da je negativna dinamika primetna u svim ključnim faktorima - od veći cena osnovnih energenata do povećanja nenaplaćenih potraživanja, saopštila je kompanija.

Operativnu dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA) je 47,3 milijarde dinara, i ti pokazatelji su na prošlogodišnjem nivou, saopštila je kompanija, napominjući da je to bilo moguće zahvaljujući većoj efikasnosti poslovanja i smanjenju proizvodnih troškova.

Ekonomski efekat dodatnih mera realizovanih u okviru ovog programa iznosio je više od sedam milijardi dinara, što je preko dva puta više od planiranog, objasnila je kompanija.

Među negativnim faktorima koji su uticali na nacionalni energetski sektor preovladavali su devalvacija kursa domaće valute prema dolaru i evru, stagnacija tražnje na tržištu naftnih derivata, kao i globalni pad cena ugljovodonika. Osim toga povećan je porez na profit za velike investitore, napominje NIS.

Poreza plaćeno 10 odto više

Obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza grupe kompanija NIS prema rezultatima za prvih devet meseci 2014. godine, uključujući akcize, porez na profit i druga poreska davanja, bio je veći 10 odsto u odnosu na isto vreme lane i iznosio je 97,9 milijardi dinara.

Prema izveštaju za devet meseci ove godinre, dospela dugovanja javnih preduzeća po plaćanjima za robu i usluge NIS-u iznosila su oko 60 milijardi dinara.

Obim kapitalnih ulaganja NIS-a prema rezultatima izveštajnog perioda iznosio je 26,9 milijardi dinara, što je 29 odsto manje od istog pokazatelja 2013. godine. Nedostajuće obime finansiranja u okviru realizacije prioritetnih investicionih projekata, NIS je bio prinuđen da kompenzuje preko povećanja bankarskog duga.

Obim proizvodnje ugljovodonika NIS-a za izveštajni period neznatno je pao, minus 1,0 odsto, u poređenju sa istim pokazateljem za 2013. godinu i iznosio je 1,209 miliona tona naftnog ekvivalenta.

Prema rezultatima za prvih devet meseci obim rafinerijske prerade kompanije je iznosio 2,252 miliona tona, što je 2,0 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prodaja naftnih derivata NIS-a u ovom periodu iznosila je 2,253 miliona tona, što 3,0 odsto premašuje pokazatelj od prošle godine.

Maloprodaja NIS-a prema rezultatima za prvih devet meseci 2014. godine je pala 5,0 odsto u poređenju s iastim periodom prošle godine, do nivoa od 484.000 tona.

Dugovi porasli za polovinu

Suma spoljnog zaduženja NIS-a na osnovu rezultata za prvih devet meseci 2014. godine iznosila je 744 miliona dolara, što premašuje prošlogodišnji pokazatelj za 53 odsto, navedeno je u saopštenju.

Negativan uticaj na maloprodaju imale su, pre svega, posledice poplava iz maja 2014. godine - nagli pad potrošnje goriva među širokim slojevima stanovništva. Prema ekspertskim procenama, obim domaćeg tržišta naftnih derivata pao je 2,0 odsto, objašnjavaju u NIS-u.

Zahvaljujući izlasku na tržište novog visokokvalitetnog brendiranog dizela, ukupan obim prodaje motornih goriva NIS-a povećan je 8,0 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine i iznosio je 1,290 miliona tona. Obim prodaje motornih goriva na srpskom tržištu povećao se za 2,0 odsto. Kompanija je uspela da sačuva udeo učešća na nacionalnom tržištu derivata na nivou prošle godine.

NIS je povećao obim prodaje naftnih derivata na inostranim tržištima do 115.000 tona, što je više od dva puta bolje od rezultata za isti period prošle godine.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image