• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radimo, ali dvaput slabije nego Evropljani

Izvor Tanjug

Produktivnost srpske privrede je dva puta manja nego u EU, industrijska proizvodnja učestvuje u bruto društvenom proizvodu (BDP) zemlje samo sa 20 odsto, izjavio je danas v.d. predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Milivoje Miletić.

Miletić je, otvarajući sastanak sa predstavnicima izvozne privrede, države i struke o mogućnostima unapređenja izvoza, kazao da su realnom sektoru Srbije potrebne investicije i reforme, što privrednici podržavaju, napominjući da se do 2008. godine razvoj domaće privrede bazirao na potrošnji mahom iz privatizacionih prihoda, što je bilo neodrživo.

Od ukupnih investicija tri četvrtine tog privatizacionog prihoda uloženo je u bankarski sektor i sektor nekretnina, podsetio je on.

"Produktivnost srpske privrede je na veoma niskom nivou i dva puta je manja nego u EU", naglasio je Miletić i ocenio da rasta produktivnosti nema bez rasta investicija.

Industrijska proizvodnja u BDP-u naše zemlje učestvuje samo sa 20 odsto, naveo je prvi čovek PKS i predočio da izvoza i razvoja privrede nema bez investicija koje su preko potrebne za primarnu proizvodnju.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu mora se raditi sa mnogo više upornosti i znanja na planu rasta proizvodnje i izvoza a, kako je ocenio, zbog skupog kapitala na tržištu, privrednici treba da se što više okreću javno-privatnom partnerstvu kao rešenju za obezbeđenje kapitala i povećanje rasta.

Poljoprivreda je jedna od retkih grana koja beleži suficit u izvozu, i to je putokaz u kom smeru ići, ukazao je Miletić i napomenuo da i tekstilna industrija kao radno intenzivna grana daje mogućnost većeg zapošljavanja, što treba iskoristiti.

Miletić je najavio da će PKS u narednom periodu mnogo više pažnje posvetiti podsticanju izvoza.

Skupu prisustvuju i ministar privrede Željko Sertić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević, predstavnici Ministarstva privrede, Uprave carina i Kancelarije za evropske integracije.

Cilj skupa je da se u neposrednom razgovoru sa privrednicima definišu problemi i formulišu mere i predlozi za povećanje izvoza, prioritetnog cilja srpske privrede.

Skup je sastavni deo aktivnosti PKS i Ministarstva privrede na uspostavljanju dijaloga privrede, države i struke u pojedinačnim sektorima privređivanja pod sloganom "Imate reč - budite deo rešenja", a taj međusobni dijalog tri strane započet je u maju ove godine.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar

svako lupa pa svom misljenju , radimo mi dobro i dosta , samo privatnici koriste stanje u drzavi i izivljavaju se na radnicima . Kupili dzaba a radna snaga jeftina , ali to je staro nasledje , uvek je na balkanu bila jeftina radna snaga .

Shejtan

Dajte vi ljudima platu kao u EU,pa cete videti da ce raditi dva puta vise nego tamo

dejan

@Shejtan efikasnost ne znaci raditi vise vremenski, nego bolje

special image