• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko ima kupca a ko ide na doboš znaće se od nedelje

Izvor Tanjug

Ministar najavljuje spisak prve grupe preduzeća koja idu u stečaj i u privatizaciju početkom nedelje a prve tendere od januara.

Krajem ove i početkom iduće nedelje imaćemo jasne i precizne podatke i spiskove, najavio je danas ministar privrede Željko Sertić i dodao da će privatizacioni proces tada moći da počne.

"Imamo 30 dana od momenta objavljivanja modela za pripremu privatizacionih dokumenata, a već početkom januara možemo očekivati prve javne tendere", rekao je on za RTS.

Spisak preduzeća u restrukturiranju koja idu u stečaj biće objavljen do kraja nedelje, izjavio je Sertić.

Reorganizacija EPS-a

Govoreći o najvećim javnim preduzećima, on je podsetio da Vlada razmatra plan reorganizacije za EPS, koji će imati daleko manji broj organizacionih jedinica, a time i direktora. Nama je važno da sistem da bude operativan i potrebno je otprilike godina dana da se pravno završi reorganizacija EPS-a, da nakon toga možemo da počnemo razgovore sa nekim partnerima kako da još kvalitetnije podignemo sistem i efikasnost rada, smanjimo troškove i gubitke, rekao je Sertić.

Za četvrtak i petak su predviđeni završni razgovori za ovu nedelju, pre svega za preduzeća koja po nekom od modela idu u proces privatizacije, rekao je ministar i naveo da su sa sindikatima imali razgovore prošle nedelje o svakom pojedinačnom preduzeću.

"Što se tiče stečaja, treba da na vladi donesemo Akcioni plan, to bi trebalo da bude urađeno u naredna dva ili tri dana", rekao je ministar.

Govoreći o jučerašnjim razgovorima sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Sertić je podsetio da je za 700 javnih preduzeća napravljen plan kako da uštede i uvedu red u poslovanje.

Osnovno je da celokupna vlada Srbije radi na reformskim koracima i ta poruka je vrlo važna i u pregovorima koje smo imali, rekao je on i istakao da su predstavnici MMF-a "prvi put videli pravu spremnost vlade da na svim nivoima i svim kapacitetima realizuje ono što je dogovoreno".

"Što se tiče javnih preduzeća, za njih je bilo važno što su juče čuli naš plan reorganizacije", ne samo velikih na koja su oni stavili akcenat kao što su EPS, Železnice Srbije, Putevi Srbije već i za ostala republička, pokrajinska i lokalna preduzeća, rekao je Sertić.

"Mislim da su otišli vrlo zadovoljni jer smo otišli korak ispred onog što su oni očekivali", ocenio je ministar i objasnio da je razlog u tome što je vlada u prethodna dva meseca napravila plan kako da se razgovara sa tim preduzećima i koji su konkretni potezi.

Sertić je najavio da će, do kraja nedelje će svih 700 javnih preduzeća sa spiska dobiti jasno uputstvo sa 19 tačaka kako da, pre svega, naprave svoj plan rada za narednu godinu i tu su istaknuti važni elementi - od ušteda na službenim putovanjima i reprezentaciji do ušteda vezanih za edukacije i seminare.

Na pitanje kako da se poveća odgovornost rukovodilaca, on je objasnio da "naš zakon veoma jasno govori o principima rada u javnim preduzećima", što znači da su za njih, pored direktora, odgovorni i upravni odbori.

"Naš fokus će biti na upravnim odborima, oni su ti koji moraju da kontrolišu ceo sistem poslovanja i odgovaraju zajedno sa direktorom", izjavio je Sertić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image