• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ej Srbijo: Kupovna moć Evropljanina - 13.112 evra

Izvor Tanjug

Prosečna godišnja kupovna moć po stanovniku u 42 zemlje Evrope iznosi 13.112 evra, što je više nego četiri puta više nego u Srbiji, pokazala studija GfK.

Tih 13.122 evra je za oko jedan odsto više nego pre godinu dana kada je iznosila 12.890. evra, pokazala je najnovija studija "Kupovna moć u Evropi 2013/2014" globalne istraživačke kompanije GfK.

Evropljanima su 2014. godine na raspolaganju 8.830 milijardi evra, ali su po kupovnoj moći velike razlike i među regionima, i među zemljama, prenosi list "Figaro".

A u Srbiji – prosek 3.000 evra godišnje

Detaljni podaci po državama, pa tako ni za Srbiju, za ovu godinu nisu objavljeni u ovom saopštenju. Ali, oni teško da se razlikuju od prošlogodišnjih (vidi grafik), kada je Srbija sa 3.032 evra koje potroši godišnje prosečan stanovnik, bila za više od 40 odsto gora od susedne Hrvatske.

U studiji, kupovna moć označava nominalna raspoloživa primanja bez poreza i socijalnih davanja, a sa transferima, i obračunava se po glavi stanovnika u evrima i u indeksnim poenima.

Ukupnu sumu kupovne moći u studiji GfK, stanovništvo troši na fiksne izdatke, stanarine, grejanja, porez, na ličnu potrošnju i druge izdatke, poput odmora ili prevoza.

Među 42 zemlje koje su bile predmet istraživanja, na prvom mestu je kao i prošle godine Lihtenštajn gde je godišnja kupovna moć po stanovniku 54.840 evra, sledi Švajcarska koja je takođe zadržala prošlogodišnju poziciju sa 37.153 evra, a na trećem mestu je kao i pre godinu dana Norveška sa 30.560.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci GfK

Na četvrtom mestu je i dalje Luksemburg sa 28.851 evra, a ne petom mestu Danska sa 22,044 koje je napredovala za dva mesta u odnosu na prošlu godinu.

Austrija je na šestom mestu sa 21.891 evra, Nemačka na sedmom sa 21.579. koja je napredovala za jedno mesto u odnosu na prethodnu godinu.

Na osmom mestu je Švedska sa 21.230 evra, Francuska na devetom sa 19.643 evra, a na desetom Finskom sa 19.379 evra.

Na ovogodišnjoj listi najviše je napredovala Danska za dva mesta, dok su za jedno mesto napredovale Nemačka, Velika Britanija, Malta,Litvanija, Estonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovini, Makedonija i Belorusija.

Albanija je najviše nazadovala jer pala za četiri mesta, Švedska je na ovogodišnjoj listi pala za tri mesta, Češka za dva, Belgija, Kipar i Turska za jednu poziciju.

Komentari 35

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pre podne u kaficu, popodne spavanje, uvece zurka

Nemci prave Audi, Mercedes,BMW, Porse, Opela VW. A mi ..nista. nesto malo nam proizvode Italijani. Tako je i u svim ostalim granama privrede. Onda odnos 4:1 i nije tako los za nas !

fg

Tuga koliko smo bedni :(

ime *

шта : "Ej Srbijo" ? какве то везе има са нама, обратите се господину из Немањине и његовим пријатељима .

special image