• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novim članicama EU nedostaju radnici

Zemlje članice Evropske unije iz srednje i istočne Evrope sučene su s ozbiljnom nestašicom radne snage jer hiljade njihovih gradjana radi u bogatijim zapadnim zemljama, objavile su briselske internet novine "EUobzerver" pozivajući se na izveštaj Svetske banke.

Zemlje članice Evropske unije iz srednje i istočne Evrope sučene su s ozbiljnom nestašicom radne snage jer hiljade njihovih gradjana radi u bogatijim zapadnim zemljama, objavile su briselske internet novine "EUobzerver" pozivajući se na izveštaj Svetske banke (SB).

Iako u tim zemljama dolazi do pada stope nezaposlenosti, nedostatak radnika može da bude kočnica daljem rastu privrede i otvaranju novih radnih mesta.

U izveštaju se s jedne strane ističe da su u regionu značajno poboljšani uslovi na tržištu rada, ali s druge se ukazuje na nedovoljnu iskorišćenost radne snage u nekim oblastima, gde se u proces rada ne uključuje mnogo radno sposobnog stanovništva.

Prema Svetskoj banci, nove zemlje članice EU bi trebalo da reformišu svoje sisteme socijalnog osiguranja, da poboljšaju stručnost radnika putem reformi obrazovnih sistema i da poboljšaju unutrašnju mobilnost.

Pored toga, potrebno je razmotriti mogućnost otvaranja tržišta rada za kvalifikovane radnike iz trećih zemalja s ciljem da se popune radna mesta u sektorima s najvećim problemima, naveo je "EUobzerver" preporuke Svetske banke.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image