• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS više neće biti isti

Izvor Tanjug

Cilj reorganizacije Elektroprivrede Srbije je da se kroz centralizaciju kompanije postignu uštede i da EPS bude značajan izvor prihoda za budžet Srbije.

To je izjavio danas direktor EPS-a Aleksandar Obradović i najavio da u maju očekuje prvi konkretan test rezultata reorganizacije.

"EPS više nikada neće biti isti, EPS koji znate do sada će se promeniti iz dva glavna razloga. Prvo izborom novog Nadzornog odbora dat je jasan signal da je korporativizacija EPS-a nezaustavljiv proces i da ovaj način, kakav smo do sada imali u našoj organizaciji, više ne može da preživi i niko više ne može da se krije iza Nadzornog odbora," rekao je Obradović.

Vlada Srbije i resorno ministarstvo, s druge strane, dali su jasan signal da se od EPS-a očekuje da se promeni, da postigne uštede gde god je moguće i da kompanija bude izvor prihoda za budžet Srbije, dodao je.

Sve to će, kako je precizirao, pratiti MMF, koji je u svom planu i programu podrške Srbiji EPS stavio kao firmu preko koje će se gledati kako reforma javnog sektora napreduje.

MMF i ostale finansijske organizacije očekuju da Vlada Srbije ubrzo donese plan reorganizacije EPS-a, jer to će biti nešto konkretno što će njima biti "zvezda vodilja" u transformaciji EPS-a, kazao je naveo je Obradović.

Prema njegovim rečima, prva veća misija MMF-a trebalo bi da bude u Srbiji u maju 2015. godine, što znači da, ako se ovaj plan reorganizacije EPS-a usvoji do kraja ove godine, oni (MMF) će u maju već očekivati neke konkretne rezultate u skladu s termin planom.

Takođe je precizirao da će u sledećem krugu pregovora EPS zajedno sa MMF-om definisati plan reorganizacije kompanije u naredne tri godine, i da će se taj program redovno pratiti svaki put kada misija Fonda bude u Srbiji.

Obradović očekuje da će plan reorganizacije EPS-a biti usvojen u naredne dve nedelje i da će u okviru tog plana Vlada Srbije tačno navesti koliko pravnih subjekata će to preduzeće imati i u kojim rokovima taj proces treba da se završi.

Mislim da ćemo ići na što centrovizovaniji model, odnosno da nepotrebna administracija bude što više smanjena, istakao je i ponovio da će sve vezano za otpuštanje radnika biti urađeno u koordinaciji sa Vladom Srbije i sindikatom.

"Čak je i MMF naglasio da, kada se stvarno utvrdi da za nekim radnim mestima ne postoji potreba, traži od nas da napravimo jedan veoma jasan socijalni program i da taj program ima podršku i Vlade Srbije i sindikata. U protivnom, kada ne bi bilo tog takvog dogovora, ceo proces transformacije EPS-a bi bio ugrožen, a onda bismo imali problem i sa MMF-om koji će proces reformi javnog sektora u Srbiji gledati kroz prizmu EPS-a", kazao je Obradović.

On smatra da EPS u administraciji ima viška zaposlenih, ali i da postoje oblasti gde ima manjka radne snage, kao u rudarskom, distributivnom i termo sektoru, gde nedostaju rudari, monteri i inženjeri.

"Mislim da se, na kraju krajeva, svi zaposleni u EPS-u raduju reformama, jer će konačno isplivati kvalitetni kadrovi. Pošto je moj glavni cilj efikasniji EPS, taj efikasniji EPS mogu da napravim samo uz dobre i kvalitetne kadrove", dodao je Obradović, i naglasio da je u interesu svih da u EPS-u ostanu najbolji kadrovi.

"Što se tiče detalja tog programa, i dalje smo u pregovorima a ono što već sada mogu da kažem je da će se ići u spajanje i centralizaciju ćerki-firmi u EPS-u gde god je to zakonski i organizaciono moguće".

Ideja je, kako navodi, da "smanjimo administraciju, troškove i da već jednom ukinemo 100.000 evra nepotrebnih troškova koji svaki dan EPS kao sistem gubi zato što nije dovoljno centralizovan".

Obradović je dodao da će cilj biti i bolja naplata računa za struju, kao i bliža komunikacija sa potrošačima, što očekuje da će potrošači uskoro osetiti.

Podsetio je da će od 1. januara sledeće godine svako domaćinstvo moći da izabere svog snabdevača električnom energijom i da će od tog datuma EPS izgubiti i poslednju mogućnost monopola.

Onog momenta kada EPS postane efikasnija kompanija, biće i profitabilnija i taj profit će davati državi, što je indirektan benefit za građane, odgovorio je Obradović na pitanja kakvu će korsit građani imati od reorganizacije EPS-a i poručio da kada EPS postane profitabilnija kompanija, imaće više novca za investicije, što će oseti celokupna privreda.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dusan

EPS vise nece biti isti ? Bravo , umalo da se najezim i poverujem.

Aleksandar

Pitam eps zašto nemate ljude za očitavanje strujomera ja svakog meseca moram da idem u distibuciju lično da dostavim potrošnju stuje a šalterske radnice nejavljajuse na telefon dabi dostavijo telefonom nego treba da pređem 15 kilometara dabi došo do distribucije da dostavim potrošnju struje

special image