• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grdosija iz Drmna opet "na nogama"

Izvor MONDO/Agencije

Na površinskom kopu Drmno danas je pušten u rad bager kapaciteta 30.000 tona uglja dnevno, čime su obezbeđene dovoljne količine uglja za rad termoelektrane "Kostolac" u predstojećoj zimskoj sezoni.

"Građani Srbije imaju još jedan dodatni razlog da mirno spavaju, da budu potpuno svesni i sigurni da će energetska stabilnost zemlje biti apsolutna, što se tiče električne energije", poručio je ministar energetike Aleksandar Antić, puštajući u rad remontovani bager.

Površinski kop Drmno spreman je za maksimalnu proizvodnju uglja koja je neophodna u zimskim mesecima, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima to je dokaz da je naš elektroenergetski sistem izuzetno fleksibilan, jer je osposobljen u kratkom vremenskom periodu posle žestokih majskih poplava i julskih bujica, kada je bio mnogo oštećen.

Zahvaljući velikim naporima zaposlenih u Elektroprivredi Srbije, Termoelektrani i kpovima (TE-KO) "Kostolac", Rudarskom basenu "Kolubara" i Termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT), koji su pokazali da su "najveća vrednost ove kompanije", osposobljen je bager na kopu Drmno.

U izuzetno teškim uslovima izvučen je iz mulja i to zahvaljujući isključivo naporima samih radnika i inženjera termoelektrane "Kostolac" i kopa Drmno, istakao je Antić.

Ministar energetike je najavio da će Blok B termoelektrane "Kostolac" početi sa radom u drugoj polovini decembra i tada će ta termoelektrana raditi punim kapacitetom, što je važno za energetski bilans zemlje.

Antić je napomenuo da se tek u januaru ili februaru 2015. očekuje obezbeđvanje svih neophodnih količina uglja da bi mogli da rade svi blokovi u TENT-u i to punim kapacitetom.

Generalni direktor Privrednog društva "Kostolac" Dragan Jovanović rekao je da je bager 800 glavni za proizvodnju uglja na kopu Drmno, koji je posle katastrofalnih poplava i bujica bio potpuno zatrpan muljem.

On je izvučen iz mulja 12. septembra i od tada do danas na njemu je urađen detaljni remont i kompletna zamena svih električnih instalacija, kazao je Jovanović.

Dnevna proizvodnja bagera je oko 30.000 tona uglja dnevno i to je dovoljno za TE "Kostolac" da radi punom snagom, koju će postići u drugoj polovini decembra kada bude završena revitalizacija i pušten u rad Blok B 1, naveo je Jovanović.

Do tada ugalj iz Drmna će biti skladišten na deponijama kao rezerva za nastupajuću zimu, reako je Jovanović.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image