• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad stope nezaposlenosti u EU

Prosečna stopa nezaposlenosti u 27 zemalja članica Evropske unije opala je u avgustu na 6,7 odsto radne snage, sa julskih 6,8 odsto, objavila je statistička agencija EU, Evrostat.

Prosečna stopa nezaposlenosti u 27 zemalja članica Evropske unije opala je u avgustu na 6,7 odsto radne snage, sa julskih 6,8 odsto, objavila je statistička agencija EU, Evrostat.

Nezaposlenost u 13 članica EU koje koriste evro kao zajedničku valutu, za ekonomiste i investitore od većeg značaja zbog uticaja na kurs evropske valute, istovremeno je ostala stabilna na rekordno niskih 6,9 odsto radno aktivnog stanovništva.

Posao je u avgustu u čitavoj Uniji tražilo 15,8 miliona radnika, a u zoni evra, njih 10,3 miliona.

Prema podacima Evrostata, stopa nezaposlenosti u Francuskoj opala je u avgustu na 8,6 odsto radne snage, sa julskih 8,7 odsto, a blagi pad nezaposlenosti registrovan je i u Nemačkoj, vodećoj ekonomiji "evrolenda", na 6,3 odsto.

U članicama koje imaju znatno nižu stopu nezaposlenosti uočava se, medjutim, uzlazni trend, ukazuje Evrostat. Tako je stopa nezaposlenosti u Irskoj ostala u avgustu nepromenjena u odnosu na prethodni mesec, na 4,7 odsto radne snage, prema 4,4 odsto u junu.

I u Holandiji se, posle drastičnog pada nezaposlenosti prošle godine, poslednjih meseci beleži porast nezaposlenosti, koja je u avgustu pogadjala 3,3 odsto radne populacije, preneo je AP.

U dvema članicama sa najvišom stopom nezaposlenosti - Slovačkoj i Poljskoj, broj radnika bez posla je osetno smanjen posle priključenja tih zemalja Uniji u maju 2004. godine.

To odražava veće otvaranje novih radnih mesta zahvaljujući većim stranim investicijama, ali i odlazak domaće radne snage u druge članice EU.

Slovačka je u avgustu imala stopu nezaposlenosti od 11,1 odsto, istu kao i prethodnog meseca, dok je nezaposlenost u Poljskoj opala na 9,1 odsto, sa 9,4 procenta u julu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image