• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Loša vest za Srbiju

Izvor mondo.rs

Premijer Aleksandar Vučić kaže da najave o obustavljanju izgradnje Južnog toka nisu dobra vest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu. Neka EU i Rusija preispitaju stavove, kaže šef diplomatije Ivica Dačić.

Predsednik Vlade Srbije najavljuje da će po povratku sa sednice Saveta bezbednosti u Njujorku o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima.

"Srbija nikako nije doprinela takvoj odluci. Sedam godina je ulagala u taj projekat ali plaćamo cenu sukoba velikih", rekao je premijer i dodao da građani ne treba da brinu o snabdevanju gasom, prenosi RTS.

Vučić je, kako prenosi Tanjug, rekao i da nije srećan zbog izjave Vladimira Putina da se na projekat Južni tok stavlja tačka.

Premijer, koji boravi u Jerusalimu, kaže da je još manje srećan zbog izjave predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera koji je rekao da je projekat Južni tok zatvoren i da će ta firma graditi novi gasovod ka Turskoj.

"Srbija nije ničim doprinela donošenju takve odluke. Sad da li će se evrofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu za šta kriv...Sigurno je da mi nismo ništa krivi", poručio je Vučić.

Dačić: Rusija i EU da preispitaju stavove

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da bi Rusija i Evropska unija trebalo da preispitaju stavove o Južnom toku, jer je reč o projektu koji je koristan za obe strane. "Smatamo da je Južni tok neohodan Evropi i da je svakako neophodan i koristan za Srbiju", rekao je Dačić novinarima nakon današnje konferencije ministara inostranih poslova sa Zapadnog balkana u Evropskom parlamentu. "Naravno, Srbija nije ničim doprinela ovom problemu i nije u poziciji da utiče na odluke velikih centara moći, ali se nadam da će narednih dana biti moguće pronaći neko kompromisno rešenje", rekao je on. Ministar je podsetio da Srbija nema alternativni dotok gasa osim onog koji iz Rusije vodi preko Mađarske i ukazao da se sa sličnim problemom suočavaju i članice EU sa juga kontinenta.

Srbija sigurno tu ništa nije kriva, izričit je premijer.

"Država Srbija je više od šest, pa i više, sedam godina uložila u taj projekat. Mnogo truda, mnogo rada, od tih prvih potpisa, kada su prisustvovali još (Boris) Tadić i (Vojislav) Koštunica...", rekao je.

On je kazao da je to dobar projekat kojeg se Srbija nije odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima.

"Plaćamo cenu sukoba velikih, ali gađani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime ni sledeće... Mi ćemo uspeti da rešimo to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. A da li bi bilo bolje da imamo Južni tok....Svakako da bi i Srbija bi bila energetski bezbednija zemlja", rekao je premijer i poručio da će Vlada Srbije uraditi svoj posao i građani ne treba da brinu.

Ruski predsednik je na jučerašnjoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari rekao da je Rusija primorana da se povuče iu projekta "Južni tok" zbog toga što EU nije htela da podrži izgradnju gasovoda.

  "Zapravo, ne samo da Evropska komsija nije pružila nikakvu pomoć u realizaciji projekta već je i stvarala prepreke", rekao je Putin.

I prvi čovek "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da je projekat "Južni tok" - mrtav.

"To je to. Projekat je zatvoren", rekao je Miler za Rojters.

Komentari 34

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PEDJA

EU, SAD, Rusija... Ista ..vna. U politici i poslu nema sentimenta. Vlafa samo puki interes.

Mikan

Ma braco moja cemu panika, nasi eurobski prijatelji ce nam pomoci sa jos nekim kreditom i ovaj manjak ce biti nadoknadjen, sad kolika ce kamata da bude u pitanju to nas niko i ne pita.

Čiča

Meni samo nije jasno kad ce ovom narodu doci iz dupeta u glavu da nam zapada i eu nece dozvoliti da isplivamo iz ovog blata u koje su nas bas oni gurnuli, a mi i dalje idemo glavom kroz zid. Da je htela eu da nas iz ove bede izvuce uradila bi to za ovih 15 godina koliko su na vlasti oni koji ih bespogovorno slusaju a ne bi nas ponizavali i gurali u jos vecu bedu.

special image