• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZIT: Bolje stanje u budžetu samo trenutno

Izvor Beta

Smanjenje deficita budžeta Srbije u oktobru i novembru je manjim delom posledica bolje naplate akciza i poreza, a više posledica rasta neporeskih prihoda i smanjenja izdataka za planirane investicije, kaže Saša Đogović.

"To je jednokratno poboljšanje stanja u budžetu. Za pohvalu je to što je borba protiv sive ekonomije dala rezultate, ali je opravdana bojazan od slabijeg punjenja državne kase u narednim mesecima, jer nije pokrenuta privreda, nema novih investicija, a smanjene su plate u javnom sektoru i penzije", kazao je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović na konferenciji za novinare.

On je istakao da je srpska ekonomija u recesiji, a smanjen je izvoz kao i uzvozne porudžbine, što će direktno uticati na smanjenje prihoda budžeta.

"Budžet za 2015. godinu Vlada Srbije treba da kreira na realnim osnovama, kako se ne bi desilo da se u poslednjem kvartalu, ako ne i pre toga, ponovo razmatraju mere štednje, što bi zemlju povelo u vrtlog grčkog stezanja kaiša i duboke recesije i krize u društvu", upozorio je Đogović.

Kako je istakao, od Vlade se očekuje da što pre odluči o stečaju i likvidaciju onih preduzeća koja nemaju tržišnu perspektivu, privatizuje firme za koje ima zainteresovanih kupaca, ojača javno-provatnu inicijativu, posebno u turizmu i energetici.

"Istovremeno, mora da se radi na debirokratizaciji državne uprave i demontiranju partokratske piramide u javnim preduzećima, naglo uvećavane od 2008. godine, kao i obezbeđivanju pravne sigurnosti", predložio je Đogović.

Po njegovim rečima, ilustrativan primer da je, kako je ocenio "srpska ekonomija u smeću", to što od 56 miliona tona tretiranog otpada samo dva odsto dolazi iz prerađivačke industrije, a ostalo je iz rudarstva.

"To pokazuje da je srpska industrija neproduktivna i nekonkurentna", kazao je Đogović.

On je dodao da se 55 miliona tona otpada odlaže na tlo i zagađuje životnu sredinu, a da se samo 56.000 tona koristi kao gorivo.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dragan

evo ja nudim premijeru pomoc! posto mi je smanjio platu za samo 10%, neka smanji jos. ako se moje dete odreklo ekskurzije, moze i bez uzine, mozemo da zivimo i u hladnom stanu, kupacemo se jednom sedmicno, jescemo 2 puta dnevno... uzmi Vucicu, molim te!!!!!

Bv

@dragan Ne nego Vučić i njegovi stranački partneri smanje sebi plate za 50% i tako pokažu narodu kako žele da pomognu zemlji a ne da smanjuju narodu penzije i plate jer ionako su im plate previsoke.

special image