• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čudesno: Listići koji skidaju pare poslodavcu

Izvor mondo.rs

Obračunski listić plate po novom Zakonu o radu ima snagu menice, a u to su se najpre uverili pančevački stomatolozi koji su mesecima štrajkovali zbog neisplaćenih plata. Tačnije, njihov poslodavac.

 Obračunski listić – oruđje radnika da dobiju platu Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Višemesečni štrajk stomatologa u tamošnjem domu zdravlja zbog neisplaćenih zarada, epilog dobija na sudu, ali bez parničnog postupka. Na osnovu platnog listića sud donosi izvršno rešenje o skidanju novca s računa poslodavca, javlja RTS.

Stomatolog u pančevačkom Domu zdravlja prvi u Srbiji dobio je platu sudskim nalogom na osnovu toga što je dostavio obračunski listić zarade koja mu nije isplaćena.

Još 46 njegovih kolega čiji rad ne plaća Fond zdravstva već je ugovoren s Domom zdravlja, krenulo je istim putem. Platu nisu dobili od januara.

"Neki su predali sami, većinu sam predala ja kao predsednik sindikata. To ide jako brzo za 15 do 20 dana se zakazuje. Ne znam da li ćemo dobiti, ne znam kako će biti, u svakom slučaju nadamo se da neće doći do blokade računa i da ćemo sa Domom zdravlja naći neko sporazumno rešenje", kaže predsednik Sindikata "Nezavisnost" Doma zdravlja Pančevo Dubravka Belošević.

Poslodavci, pamet u glavu

U vodećim sindikatima kažu da je prva isplata zarade na ovaj način, dobra vest za sve radnike. Do sada su pravo na zaradu mogli da dokazuju samo sudskim sporovima u kojima se zarađeno unapred potroši. "Pozitivno je to što će svaka firma pre nego što isplati zaradi ili pre nego što počne da kasni sa isplatama morati da vodi računa o tome da vrlo brzo može doći do neke prinudne naplate i moraju mnogo ozbiljnije da se nose sa tim problemima i vode računa o zaposlenima", kaže Željko Veselinović iz Ujedinjenih sindikati "Sloga".


Osim za plate, obračunski listić dovoljan je i za isplatu ostalih naknada. Tako je sa računa Pančevačkog doma zdravlja prvih 700.000 dinara skinuto za samo jednu zaradu i veći broj jubilarnih nagrada.

"To je jednostavno bila prinudna naplata skidanjem sa računa, mi smo se obratili lokalnoj samoupravi koja je našla pravnu mogućnost da nam ta sredstva isplati", ističe direktor Doma zdravlja Pančevo Slobodan Ovuka.

Portparol Osnovnog suda Pančevo Dragana Zlokolica kaže da je do sada Osnovnom sudu u Pančevu podneto 26 predloga za izvršenje na osnovu izvršnih prijava, odnosno na osnovu obračunskih listića. Smatra, međutim, da to nije konačan broj.

U ovom slučaju intervenisala je i inspekcija rada, jer poslodavci često ne znaju da su i kada isplata izostane, dužni da radniku daju obračunski list.

"Izmenama zakona o radu, obračun zarade predstavlja izvršnu ispravu, to je jedna od najznačajnijih novina u Zakonu o radu", objašnjava inspektor rada Dijana Dražević.

Prema istraživanjima Unije poslodavaca, čak 40 odsto firmi kasni ili uopšte ne isplaćuje zarade.

Tagovi

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

anti

Najveću glupost koju neko može da uradi u Srbiji je da zaposli nekoga. Jedino do čega će ova glupost od propisa dovesti je da će firme prestati da zapošljavaju ljude i umesto toga će otvarati preduzetničku radnju i plaćati na preduzetnički račun. Što i jedino ima smisla, čak i sa povećanim dažbinama za paušalni porez.

Aca

I opet se poradovaše naivni koji misle da poslodavac ima para, a neće da ih isplati. Uzmite se više u pamet - samo su retki oni koji su takvi. Velika većina poslodavaca nema odakle da isplati plate. Računi firmi su prazni ili čak u blokadi. Ovim će se samo ubrzati zatvaranje firmi, pa svi na biro - kud koji ...

lecicso

Pa vecina stomatologa "ispod ruke" popravlja zube... slivanje novca umesto u opstinski budzet ode u privatne dzepove. Privatni stomatolozi su skupi,ali ovi drzavni privatnici zato rade punom parom .... Pre par godina odem kod stomatologa sacekam do sat vremena i dodjem na red sada zovem u maju da zakazem za juli ili kako lepo kaze sestrica dodjite u cekaonicu mozda uhvati vremena i za vas ....

special image