• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijeri saglasni - brza pruga odlična za region

Izvor MONDO/Agencije

Premijeri Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, izrazili su danas zadovoljstvo što će se graditi pruga Budimpešta-Beograd uz ocenu da će to biti na korist zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope, EU i opšte saradnje Kine sa regionom.

Kineski premijer Li Kećijang je nakon potpisivanja dva sporazuma o saradnji srpske i mađarske železnice, kao i carinskih organa koje su potpisali predstavnici tih zemalja, rekao da će ta pruga doprineti razvoju i Srbije i Mađarske, služiti na dobrobit ljudi koji u njima žive i da je u interesu te dve, ali i drugih zemalja.

Kako je rekao, to će omogućiti da se interes i Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope što bolje i brže ostvaruju i to će podstaći ekonomiju i doneti benefite i Kini i zemljam Evrope.

Prema njegovim rečima, EU je najveći trgovinski partner Kine i potrebno je da se povećaju dalji privredi odnosi, a ova pruga će u tome odigrati značajnu ulogu.

Kećijang očekuje da će pruga biti zavrsena za dve godine i biti na korist kako Kine tako i zemalja CEE i EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ovo za Srbiju veliki i važan dan, da će doneti ne samo razvoj industrije i železnice već i još veću povezanost sa Mađarskom , Makedonijom i daleko brži protok putnika i roba.

Prema rečima srpskog premijera, taj put će se skratiti sa 8 sati na dva sata, što je brže nego da se ide i autoputem.

Kako je rekao, ovako veliki instrafrastrukurni projekat doneće nova radna mesta.

Srpski premijer zahvalio se premijerima na razumevanju i na saradnji i poručio da će se sve uraditi kako bi se ovaj projekat što pre i u roku ostvario.

Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je ovo srećan dan za Mađarsku i da omogućava toj zemlji da iskoristi svoju "pozitivnu geografsku poziciju".

Mađarska je do sad zbog svog geografskog položaja bila mesto gde su razne vojske marširale, a sad se sve kreće u drugom pravcu, rekao je Orban, i dodao da Mađarska sad može da ima korist od tog svog geografskog položaja.

Kako je rekao, pruga će imati veliki značaj za zemlje centralne i istočne Evrope, a izrazio je i uverenje da saradnja Kine i Evrope napreduje.

On je naveo i da je uspelo i da se pokaže kako će EU i Kina iskoristiti prednosti koje imaju u saradnji u sledećim decenijama.

Orban je zahvalio kineskom premijeru Liju na hrabrosti, srpskom na prijateljstvu i makedonskom premijeru.

Makedonski premijer Nikola Gruevski takođe je ocenio da je ovo važan projekat za region, Evropu i za Kinu.

On je dodao i da je ovaj projekat izuzetno važan projekat za sve građane i da će promeniti tok stvari i pomoći da zemlje uz brži protok robe i putnika idu napred.

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Katalej

Kakva prevara!Ovolika nezaposlenost,nemamo fabrike,puteve i pruga ce nas izvaditi.Ma hajde pv i ostali,ne zavlacite nas.

SVER CO VA NJE

ZA 2GOD.KO BUDE ZIV,BRZE CE PUTOVATI DO MADJARSKE,PO HRANU JEFTINIJU A NECEMO JE NI IMATI,ICI CE KINEZIMA.BRAVO VUCKO.

BrzaPruga

TZV Paris-Brussels 279km 1:20min ,brzina prelazi i 300kmh ( putovao sam ovim vozom letos ) e sad koj ce to voz na kojoj i kakvoj pryzi da vozi poput TZV-a ???

special image