• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uspeh u jačanju službe zapošljavanja

Državni sekretar za zapošljavanje Vladimir Ilić poručio je da je nezaposlenost nesumnjivo problem broj jedan u Srbiji a da je namera Vlade, da u narednih pet godina prepolovi stopu nezaposlenosti, jeste ambiciozan plan, ali nije neostvarljiv.

Državni sekretar za zapošljavanje Vladimir Ilić poručio je da je nezaposlenost nesumnjivo problem broj jedan u Srbiji a da je namera Vlade, da u narednih pet godina prepolovi stopu nezaposlenosti, jeste ambiciozan plan, ali nije neostvarljiv.

Na predstavljanju projekta "Izgradnja institucionalnih kapaciteta tržišta rada u Republici Srbiji" u Nacionalnoj službi zapošljavanja (NSZ), koji je realizovan uz podršku Švedske državne uprave za tržište rada i Švedske agencije za medjunarodnu saradnju i razvoj, Ilić je dodao da
je, u okviru akcionog plana za smanjenje nezaposlenosti, projekat izgranje institucionalnih kapaciteta NSZ veoma bitan.

On je ocenio da NSZ postaje moderan servis, decentralizovan, sa razvijenim socijalnim dijalogom i sa poslodavcima i sa klijentima koji traže posao.

Cilj trogodišnjeg projekta, kako je naglasio ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Krister Bringeus, bio je jačanje kapaciteta NSZ , na čemu su partneri bili švedski stručnjaci i predstavnici Službe zapošljavanja.

Podsetivši da je nezaposlenost u Srbiji, kao i u svim zemljama u tranziciji još uvek velika, ambasador Bringeus je ocenio da je to "istovremeno i veliki izazov".

"Želim da istaknem važnost daljeg ekonomskog razvoja Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji kao proklamovanom cilju, a mi verujemo da je budućnost Srbije u EU, u čemu ćemo vašoj zemlji dati čvrstu podršku", rekao je ambasador.

On je ukazao da je u Srbiji proteklih godina zapažen "pozitivan ekonomski razvoj", podsetivši da su ovde već došle sve najveće švedske firme.

Direktorka NSZ Tamara Samardžić napomenula je da iza tri godine zajedničkog rada stoje vidljivi rezultati jer je "uloženo mnogo strpljenja i stručnosti", ali da će se puni rezultati postići tek kada se budu implementirale sve novine i reforme.

Prema njenim rečima radiće se na smanjenju nezaposlenosti u saradnji sa resornim Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i uvažavajući regionalne potrebe.

Direktor projekta Bengt Lingbek ukazao je da je pre pet godina, kada je započela saradnja sa NSZ, Srbija imala "visoku stopu nezaposlenosti mladih i starijih od 50 godina".

"Harmonizacija sa evropskim standardima u oblasti izgradnje institucionalnih kapaciteta NSZ je uspešno provedena, ali još nismo došli do cilja da se i procenat nezaposlenost približi evropskim standardima", ukazao je, medjutim, Lingbek.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image