• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenački inkubator u Beogradu

Tridesetdvogodišnji magistar preduzetništva iz Tržiča odlučio je da svoje poslediplomsko delo primeni u praksi. Zašto je baš za mesto primene izabrao Srbiju, kriva je ljubav – tačnije Sabor u Guči. Na srpskom Oktoberfestu upoznao je Gučanku Anu. Od tada pa nadalje biznis ideje su sledile zov srca. Samo što se veza već četiri godine ne odvija "visoko u slovenačkim Alpima" nego u Beogradu.

Domen Bole, tridesetdvogodišnji magistar preduzetništva iz Tržiča, odlučio je da svoje poslediplomsko delo primeni u praksi. Zašto je baš za mesto primene izabrao Srbiju, kriva je ljubav – tačnije Sabor u Guči. Na srpskom Oktoberfestu upoznao je Gučanku Anu. Od tada pa nadalje biznis ideje su sledile zov srca, što bi rekla Mirjam. Samo što se veza već četiri godine ne odvija "visoko u slovenačkim Alpima" nego u Beogradu.

Ideja o inkubatoru počiva na premisi da će stranih, pre svega slovenačkih, ulaganja u Srbiju biti sve više.

"Veliki problem su predrasude. Mnogi stranci misle da je ovde korupcija obavezna, ali to nije tačno. Potrebno je mnogo više vere u pravni i ekonomski sistem Srbije. Moj poslovni inkubator razbija taj prvi strah ulagača", kaže Bole za "Politiku".

Poslovni inkubator je smešten u Cara Dušana 24 i čini ga nekoliko kancelarija.
Konkretno, opremljena kancelarija za dve osobe se iznajmljuje za 650 evra mesečno.

Medjutim, biznis inkubator nije samo rentiranje ofisa. Bole pruža usluge na svakoj stepenici na koju će strani investitor stati da bi se popeo do profita. Ispitivanje tržišta, "povezivanje sa pravim ljudima" – kontakti sa potencijalnim partnerima koji su važni firmama koje nemaju izradjene reference, registrovanje firme, preduzetničko savetovanje u koje spada i savet o najboljem mestu za stanovanje.

Inkubator pruža i mogućnost virtuelne kancelarije – npr. IP telefonija; jeftino internet telefoniranje. Tako da neko iz Slovenije može da vodi svoju firmu u Beogradu zahvaljujući biznis inkubatoru.

Potrebno je da dodje samo jednom, kada potpisuje ugovor. Uštede na putnim troškovima i vremenu su tolike da, veruje Bole, opravdavaju plaćanje usluga inkubatora.

Strateška lokacija za prodor na tržišta Evrope, Azije i Bliskog istoka – prvi je razlog koji Bole navodi slovenačkim privrednicima koji oklevaju da investiraju u Srbiju. Zatim: pristup slobodnoj carinskoj zoni u jugoistočnoj Evropi sa 60 miliona potrošača, jedina zemlja izvan Zajednice nezavisnih zemalja koja je potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, najniža poreska stopa na dobit preduzeća u Evropi, obrazovana i jeftina radna snaga, stabilan i održiv privredni rast, niska i umerena inflacija, stalni rast stranih ulaganja, pojednostavljeni propisi o spoljnoj trgovni i stranim ulaganjima.

Domen Bole je sticao iskustvo u preduzetništvu radeći i u Brazilu! Gde će ga sve odvesti život ni on sam ne zna, ali ako je tačno da je sveža ideja preduslov uspeha – onda ga uspesi tek čekaju.

(MONDO/foto "Politika")

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image