• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogući prekidi u isporuci gasa preko Ukrajine

Izvor MONDO/Agencije Izvor Beta

Ruski gasni gigant Gasprom upozorio je da su mogući prekidi u isporuci gasa Evropskoj uniji preko Ukrajine, uprkos rusko-ukrajinskom privremenom sporazumu o rešavanju spora oko gasa.


"I dalje postoje rizici u tranzitu gasa preko Ukrajine ove zime, jer Ukrajina, zbog svojih finansijskih problema, nija bila u mogućnosti da kupi neophodne količine gasa u novembru i decembru prošle godine i zato što su njene rezerve gasa u podzemnim skladištima znatno
smanjene", rekao je direktor Gasproma Aleksej Miler.

Umesto Južnog toka gasovod od Grčke do Mađarske

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da bi, umesto izgradnje Južnog toka, alternativni gasni pravac mogao da bude od Grčke preko Makedonije i Srbije do Mađarske. "Sigurno je da je gasovod Južni tok jedan od najvažnijih projekata i njegovo finanijsko otkazivanje je loša vest za Srbiju i Mađarsku", rekao je Siarto u Vladi Srbije, nakon potpisivanja plana saradnje o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta. On je istakao da je Južni tok veoma važan za energetsku bezbednost srednje Evrope. "Nemamo drugog izbora nego da nađemo novo rešenje", poručio je Sijarto koji je u mađarskoj vladi i ministar za spoljnu trgovinu. On je kazao da bi količine gasa koje su bile predviđene za Južni tok mogle biti iskorišćene putem alternativnog gasnog pravca od Grčke preko Makedonije i Srbije do Mađarske.

Direktor Gasproma je upozorio EU da će morati sopstvenim sredstvima da sebi obezbedi gas kada Gasprom završi izgradnju turskog gasodova posle napuštanja projekta Južnog toka.

 Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefćović boravi danas u Moskvi, u poseti posvećenoj izgradnji gasovoda preko turske teritorije do granica Evropske unije.

"Turski gasovod će biti jedini gasovod kojim će se isporučivati 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa, koji trenutno ide preko Ukrajine. Nema drugih mogućnosti", navodi se u Milerovom saopštenju posle sastanka sa Šefćovićem.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je ranije danas da Moskva ima pravo da pre vremena od Ukrajine traži da otplati dug od tri milijarde dolara i da će uskoro doneti odluku o tome.

Rusija je odobrila Ukrajini kredit od 15 milijardi dolara u decembru 2013. godine kada je na vlasti bio proruski ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Posle otplate od tri milijarde Rusiji, nastavak je prekinut zbog promene režima.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image